Родителите на бебето, което в края на януари беше транспортирано със самолета "Спартан" в София, съдят лечебно заведение във Варна. Оказа се, че детенцето им впоследствие е починало, а те обвиняват в грешка лекарите, които са следили бременността и раждането. Искът им е за близо половин милон лева.

След дълго чакано първо дете, родено със секцио през 2021 г., Надежда и Павел разбират, че ще стават родители за втори път.

"Това за нас беше огромно щастие и дар за Бога. Д-р Иванов ме увери, че за мен подходящият метод е естественото раждане и то е по-безрисково за бебето", разказа пред bTV Надежда Маринова, майка на Изара.

Раждането започва на 11 януари. При постъпването в "Майчин дом" във Варна показателите на детето са добри, но рязко се влошават. Започва да се сформира екип за спешно секцио - майката е развила едно от най-сериозните усложнения, които в голяма част от случаите са застрашаващи живота и състоянието на бебето.

"Повече от 50-60 минути аз бях в лечебното заведение, пристигнах там със здраво бебе. И екипът не можа да направи нищо, за да го извади", добави Маринова.

"Изваждат Изара без дишане, без сърдечна дейност. След съмнителни реанимационни мероприятия успяват да я върнат", каза Павел Маринов, баща на Изара.

Бебето е стабилизирано в друга болница във Варна, две седмици по-късно малката Изара е транспортирана в София. Но пораженията са необратими. На 20 юни момиченцето издъхва.

"Няма данни да е информирана за всички рискове, присъщи на нормално раждане след цезарово сечение толкова скоро преди забременяването. Както и предвид останалите рискови фактори - имала е операция от инфекция веднага след цезаровото сечение, както и манипулация, свързана със спонтанен аборт преди последното забременяване", каза адвокат Мария Шаркова.

Според адвокатката на родителите времето, за което бебето трябвало да бъде извадено, е между 5 и 8 минути, допълва Нова тв. Изара се ражда без дихателна и сърдечна дейности. Налага се да бъде интубирана. "Беше в изключително тежко състояние. Не можеше да затвори клепачите си, не можеше да затвори устата си, едва помръдваше ръчичките си, краката бяха почти сковани", казва майката.

Изара умира преди няколко седмици от пневмония.

След иска на родителите са наложени запори на сметките на болницата и на лекаря. Според Майчин дом - Варна и лекуващият лекар, екипът е свършил работата си "компетентно и професионално".

По искане на адвокатите на семейството, инспекторатът на здравното министерство проверява констатациите на Медицинския надзор по случая, който не е открил нарушения.