Бебето, което вчера беше транспортирано със самолет "Спартан" от Варна до София, е на апаратна вентилация, в много тежко състояние, каза пред журналисти д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница "Токуда", където 19-дневното дете беше прието за лечение.

То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване, обясни лекарят, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

По думите й при раждането на бебето са настъпили усложнения. Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури.

Животът на детето ще бъде спасен, добави лекарят. Предизвикателствата пред нас са свързани с възможностите да възстановим всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата, каза още д-р Масларска. Тя добави, че майката на детето ще остане с него в болницата.

От подобни усложнения има риск при пет процента от новородените деца, посочи неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя.

Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания, обясни д-р Масларска.

Транспортът от място до място отне четири часа, посочи лекарят. Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние, допълни д-р Масларски и добави, че участниците в полета са взели всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето.

По думите й за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков. Имахме и пълна подкрепа от колегите ни във Варна, каза още тя.

Снимка: БТА

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Снимка: БТА

Бебето - на 19 дни, което се нуждаеше от спешна помощ, беше транспортирано вчера от АГ болница "Проф. д-р Д. Стаматов" във Варна до болница "Токуда".