Върховният касационен съд потвърди изцяло 3-годишната ефективна присъда, поставена от Апелативния съд в Пловдив, на 59-годишния Любен Уйчев, който през юли 2018 г. блъсна и уби на тротоар 13-годишно момче в Златоград.

Трагедията стана на 31 юли 2018 г. на бул. "България" в родопското градче. 13-годишният Митко Крушков пресича на пешеходна пътека заедно с майка си, баща си и леля си. Момчето вече е стъпило на тротоара, когато пред погледа на родителите му, микробусът, управляван от Уйчев, се качва на тротоара и го помита с бясна скорост.

Автотехническата експертиза е определила, че към момента на удара бусът се е движел с 93 километра в час - скорост почти двойна над разрешената и значително превишена спрямо ограничението от 40 км/ч., в близост до пешеходна пътека и до тротоар с деца. 13-годишният Митко, родителите му, братчето му и леля му с нейните деца били пред хотел в центъра на Златоград, когато микробусът го ударил и отхвърлил на 3-4 метра от мястото, където стояли. Момчето е починало на път за болницата.

Любен Уйчев е признал вината си пред съда в Смолян, приел е фактите в обвинителния акт и е дал съгласие да не се ангажират повече доказателства. Заради това делото е протекло със съкратено съдебно следствие. Съдът е определил на подсъдимия наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което след задължителната по закон редукция се равнява на три години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно. 

Подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Видно от справката от КАТ, Любен Уйчев е бил многократно санкциониран за нарушения на Закона за движение по пътищата - бил е наказван 32 пъти, като има издадени 20 наказателни постановления и 12 фиша.

Решението е Върховният касационен съд е окончателно, влязло е в сила и е приведено в изпълнение.