Софийската градска прокуратура е започнала разследване за безстопанственост и нанесени щети в МВР на стойност 81 милиона лева, става ясно от прессъобщение на държавното обвинение. То е за периода декември 2022 година - юни 2023 година, когато начело на ведомството служебен министър беше Иван Демерджиев, чието име не се упоменава изрично в съобщението.

Преписката в СГП е образувана на 10 август 2023 г. във връзка с подаден сигнал от Министерство на вътрешните работи, но за нея стана ясно едва днес. В сигнала са изложени твърдения "за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад".

Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство.

"Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева. По наказателното производство няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем. Разследването по случая продължава", съобщават още от столичната прокуратура.

Според медийни публикации става въпрос за обществена поръчка, сключена два дни преди Демерджиев да се оттегли от поста си. По това време МВР вече имало договор с компания за производството на новите лични карти със специален чип. Служебният министър обаче сключил допълнително споразумение, което оскъпило процедурата с 81,5 млн. лева. 

За "Хоризонт" бившият вътрешен министър каза, че не е бил търсен от разследващите във връзка с досъдебното производство. "Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е започната преди моето встъпване като вътрешен министър и платена след напускането ми на поста", уточни Демерджиев пред "Фокус".

"Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018г., а провеждането и финализирането й е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години. Първо КЗК, а в последствие и ВАС отхвърлят жалбите.

С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка са налице предпоставки за изменение на някои параметри. В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона. Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки", каза още Демерджиев. 

Главният комисар на МВР Живко Коцев пък коментира пред медиите, че има прокурорска преписка, възложена по реда на Закона за съдебната власт на АДФИ, която ще извърши проверка с оглед събиране на данни за престъпление от длъжностно лице.

А по повод изказване на бившия служебен вътрешен министър Демерджиев, че политическото ръководство на МВР абдикира от задължения, Коцев каза, че той, представлявайки професионалното ръководство на министерството, не е абдикирал от задълженията си и увери, че МВР ще направи всичко възможно с целия ресурс на министерството гражданите да се сигурни и спокойни.