Вещи лица излязоха с разнопосочни заключения по въпроса дали бившият футболист Георги Семерджиев е бил дрогиран по време на катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Едната експертиза сочи, че има метамфетамини, а друга - че няма наркотици.

Експертите бяха изслушани на днешното заседание на Софийския градски съд.

Заключението от токсикохимичната експертиза, изготвена от три вещи лица от Института по криминалистика, е, че в кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин. Няма обаче данни за количеството наркотик. Лабораторията не извършвала такъв анализ, стана известно при разговора с експертите.

Вещите лица, които са работили по нея, обаче, заявиха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Пробата е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи и дали в кръвта има наличие на алкохол. Останалата кръв, взета като проба от Семерджиев, е значително под марката и не може да се направи нова експертиза.

Съдебно-химическата експертиза пък показва, че кръвната проба от Семерджиев, която е различна от използваната при токсикохимичния анализ, е отрицателна за синтетични наркотици, кокаин и лекарствени средства. Тя е извършена от две вещи лица, които обясниха, че разликата в резултатите е вследствие чувствителността на използваните методи при двете експертизи. Методите, с които е направена съдебно-химическата експертиза, показват положителна проба за наркотици, но при определена концентрация - 70 на мл. В случая тестът е отрицателен, т. е. ако има концентрация е под тази.

Разминаването в двете заключения беше обяснено от едно от вещите лица с различните апаратури и методи, както и чувствителността на техниката.

Съдът изслушва днес заключенията на над 20 вещи лица по около 40 експертизи. 

По делото се прие също заключение от експертиза, че 0.65 грама вещество, открито в табакера е метамфетамин. Съдът и страните по делото приеха и изводите от видеотехническа експертиза на записи на камерите, заснели катастрофата, както и на други видеозаписи от района. Вещото лице посочи, че на част от записите се вижда човек, който леко тича, накуцвайки с десния крак и без една обувка. Съдът даде указания на Семерджиев да застане с гръб към съдебния състав, който направи констатации, че две от татуировките по главата на подсъдимия и една на врата му наподобяват тези от кадри по друга от видеотехническите експертизи.

ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че иззетата проба е от подсъдимия, както че и той е управлявал последно превозното средство, стана известно по време на заседанието.

На 5 юли м.г. 35-годишният бивш футболист, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място.