Адвокатът на бившия футболист Георги Семерджиев - Мирослав Христов - стана причина за отлагането на днешното заседание по делото за катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Причината бе, че Христов е защитник и на убиеца от ж.к. "Люлин" Денис-Мустафа Ал Гаази, който отне живота на млад мъж, празнувал със заря раждането на дете. 

Процесът срещу Семерджиев беше насрочен за 15 часа днес в пета зала на Съдебната палата в София. По това време обаче адвокатът му Мирослав Христов все още се намираше в 20-а зала, където бяха разпитвани свидетели по другото дело. До началото на заседанието по делото срещу Семерджиев бяха разпитани трима от общо петимата свидетели по другото дело. 

След двучасово изчакване адвокатът на подсъдимия Георги Семерджиев не се яви и Софийският градски съд отложи заседанието, като наложи глоба от 1000 лева на Мирослав Христов, което е максимален размер. Причината е, че не е дал основателна причина за отсъствието си. По думите на адвоката той е уведомил съда още преди няколко дни.

Това е второ поредно отлагане на делото заради адвокат Христов, като този път магистратите назначиха резервен адвокат на Георги Семерджиев, за да не се бави процесът срещу него. При предишното отлагане защитникът внезапно излезе в тридневен болничен. 

Следващото заседание е насрочено за тази сряда, когато ще се обсъждат и приемат над 25 експертизи за катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Тя стана на 5 юли миналата година, когато 35-годишният бивш футболист, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на булеварда и ул. "Свети Наум" с висока скорост. След това се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място.

БТА

Делото срещу Денис Мустафа Кемал Ал Гаази пък е заради убийство от 9 януари 2022 г. Ал Гаази, който е от смесен брак на българка и сириец, бе обявен за общодържавно издирване на 10 януари, след като предната вечер нападна с нож група млади мъже, пускали фойерверки в района на блок 225 в "Люлин"-2. Денис, за когото се твърди, че е наркозависим, се подразнил от зарята, която празнуващите организирали по повод раждането на дете на един от тях. Един от ударите с хладното оръжие попаднал на 10 см от гръкляна на 32-годишния Илиян Илиев, а раненият мъж издъхна в линейката на път за болницата. След като прокуратурата му повдигна задочно обвинение за умишлено убийство, на 11 януари 24-годишният мъж сам се предаде в полицията.

Днешното заседание в Софийския градски съд бе първото по делото срещу Ал Газзи. Единият свидетел - Станислав Стефанов, разказа как се е стигнало до инцидента. "Илиян избута подсъдимия, каза му "Разкарай се оттука", а Денис изкара нож и го наръга в гръб. Беше голям кухненски нож. След това избяга с него", спомня си Стефанов, чието бащинство празнували приятелите му и който е бил единственият пряк очевидец сред днешните свидетели.

Във фаталната вечер събрал приятелите си от кафене и отишли да пуснат заря по повод раждането на сина му. Отишли до игрищата в "Люлин 2", където се спрели на тенис корта и разположили фойерверки. "След това се появи въпросният човек, който седи там вдясно", каза Стефанов и посочи Ал Газзи. За обърканите си показания, той се извини на съда, казвайки, че се е притеснил, виждайки обвиняемият в съдебната зала. Малко преди фаталния удар, той Ал Газзи да крещи, че ще ги избие и изколи, а непознато момиче влязло на корта и го напръскало с лютив спрей. Той обаче не попаднал в очите, а в устата на Стефанов. Затова и мъжът успял да види убийството изключително ясно. 

Друг свидетел - Любомир Сталев, разказа, че е бил заедно със Стефанов и Илиян Илиев на кортовете, когато Ал Газзи дошъл и крещял. Сталев се опитал да го успокои. "Братле, успокой се, свърши зарята, излизаме", му казал свидетелят. Тогава обаче обвиняемият извадил ножа си, Сталев се дръпнал назад и не видял пряко убийството. Самият Ал Газзи пък бил разпознат от негов съсед в блок 225, който се намирал близо до игрищата.

Друг от свидетелите - Владимир Крумов, пък бил напръскан с лютив спрей и не видял убийството. Спомня си обаче, че след като бил намушкан смъртоносно, приятелят му не починал веднага, а след 7-8 минути. "През това време всички му крещяхме "Дръж се, ще се оправиш", спомня си Крумов.