Софийският градски съд освободи съпруга на фолкпевицата Мария срещу гаранция от 2000 лева. Решението на втора инстанция идва след като по-рано Софийският районен съд остави Мирослав Соколов под домашен арест заради закана за убийство и лека телесна повреда на съпругата му. 

Още снимки вижте тук >>> 

Съдебният състав е уважил искането на защитата, приемайки, че има достатъчно доказателства за извършеното престъпление. Като основни такива се считат показанията на изпълнителката, които били "доста хаотични и непоследователни", но разследващият орган е "надградил показанията на пострадалата, които липсват в разпита ѝ". 

Защитата изтъкна, че Соколов има чисто съдебно минало, няма криминални прояви, има постоянен адрес и Мария Соколова не е подавала сигнали за домашно насилие. Като мотив за освобождаването му съдът посочи и, че мъжът се грижи за четири деца. Соколов има три деца от предишни отношения, Мария също има една дъщеря от друга връзка. Нямало основание и да се смята, че Соколов ще извърши друго престъпление или че ще се укрие. 

Адвокатът му Мариян Кирянов обясни, че клиентът му е бил под домашен арест заради обвиненията на Софийската районна прокуратура. Едното е за това, че извадил пистолет и го насочил срещу главата на фолкпевицата и я заплашил с убийство. Това станало преди повече от 2 години - през септември 2021 г. Двамата сключили брак малко по-късно същата година. 

Снимка: Булфото

"Изглежда не се е чувствала действително застрашена и заплашена, след като е сключила брак с него и до момента нито веднъж не е подавала сигнали за заплахи или насилие до компетентните органи. Житейски нелогично е", коментира защитникът, цитиран от "Дневник". 

Юристът коментира и обвинението, че на 21 март, малко преди да бъде задържан, Соколов е нанесъл лека телесна повреда на съпругата си. "В постановлението на прокуратурата за привличане като обвиняем пише, че той бил нанесъл удари с юмруци и ритници. На 23 март Соколова е разпитвана пред съдия и в разпита си заявява, че не е ритана. Били нанесени удари в главата и тялото, но по време на разпита заявява, че не са ѝ нанасяни удари по тялото", подчерта адвокатът. Пистолет също не бил насочван към нея и според показанията ѝ, не се е почувствала заплашена".

Снимка: Булфото

Самият обвиняем коментира извън залата: "Обичам жена си, изписаха се големи глупости".

Решението на Софийския градски съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

На 24 март СРС остави под домашен арест Мирослав Соколов заради закана за убийство и лека телесна повреда. За инцидента първи алармираха съседи на двойката, чийто дом е в столичния квартал "Лозенец". По настояване на страните, магистратите тогава решиха заседанието да се проведе при закрити врата, за да се запази неприкосновеността на личния живот на двойката.