Софийският градски съд е променил мярката за неоклонение на 37-годишния Петър Тодоров, който блъсна и уби на място 15-годишния Филип Арсов на пешеходна пътека в центъра на София. Магистратите са преценили, че мъжът може да излезе от килията, като са заменили задържането му под стража с домашен арест, съобщи БНТ. 

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември м.г. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил "Мерцедес". Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертиза мъжът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението в участъка, където разрешената скорост е 30 километра в час. Пред свидетел по делото шофьорът признал също, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

Почти 6 месеца по-късно разследването вече е приключило и материалите са предявени на родителите на Филип Арсов. Предстои прокуратурата да предяви материалите и на обвиняемия. Когато процедурата приключи наблюдаващият прокурор трябва да внесе обвинителен акт и да предаде Тодоров на съд. 

След това Софийският градски съд трябва да определи дата за разпоредително заседание.