Окръжната прокуратура в Ямбол повдигна обвинение на Господин Вълев, по известен като Динко от Ямбол, за ръководител на организирана престъпна група за принуда, заплахи за живота и нанесени финансови щети.

Към наказателна отговорност са привлечени и още двама мъже. Групата е действала от октомври 2021 година до 16 април тази година.

По време на разследването е установено, че участниците в групата са принудили и направили опит да принудят различни лица да извършат действия противно на своята воля. За целта са използвани заплахи за живота, здравето и имуществото на пострадалите, в резултат от което единият от пострадалите е претърпял финансова щета, а по отношение на друго пострадало лице, деянието е останало недовършено - престъпления по чл.214, ал.2, т.2 и т.3, вр. чл.213а, ал.2, т.3 и т.4, вр. чл.26, ал.1 от НК.

От окръжната прокуратура в Ямбол казаха за bTV, че потърпевши са български и чужди граждани, претърпели инцидент на пътя, от които са искани суми, в пъти по-големи от реалните.

По неофициална информация става дума за тираджии, ползвали се от услугата репатрация, която Вълев предлага от няколко години.

В момента Господин Вълев е настанен в болница "Сърце и мозък" в Бургас. От здравното заведение не дават официална информация, но според източници на "24 часа" той е в кардиологичното отделение заради тромб. Обвинението му ще бъде връчено след подобряване на неговото здравословно състояние.

През годините Вълев, станал известен като "ловецът на бежанци", неведнъж е замесван в криминални случаи. Сега го грози наказание до 15 г. затвор.