Освободиха срещу парична гаранция от 5 хиляди лева бившият началник на столичния КАТ - Тенчо Тенев, съобщава NOVA.

Тенев беше задържан след акция на "Вътрешна сигурност" в МВР преди два дни. Беше извършен обиск в дома на му в в димитровградското село Крум. Там кметица е съпругата му Златка Тенева. Според очевидци на мястото е имало две коли на жандармерията. Същите екипи са претърсили и апартамента на Тенев в Димитровград, както и магазин в града, за който все още не е ясно каква е връзката със задържания полицай.

Ден по-късно Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на бившия началник на столичния КАТ за престъпление по служба.

Тенчо Тенев е арестуван за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в Асеновград, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - началник на сектор "Охранителна полиция", е превишил властта и правата си. Задържаният е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това.