Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем и задържа началник на сектор в РУ - Асеновград и бивш шеф на Столичния КАТ Тенчо Тенев за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Той е задържан на 11 май в сградата на полицейското управление при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР, проведена под надзора на Окръжна прокуратура.

Тенчо Тенев е арестуван за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в Асеновград, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - началник на сектор "Охранителна полиция", е превишил властта и правата си. Задържаният е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това. Общата стойност на даренията е около 10 500 лева. Тенчо Тенев е обвинен и за това, че в с.Крум, област Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение - 554 броя патрони от различен калибър.

Установено е, че обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ - Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенчо Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Разследването се води от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП - Пловдив.