Валентин Янев-Бореца - едно от знаковите имена в ъндърграунда, свързан с групата за поръчкови убийства "Килърите 2", ще бъде освободен предсрочно от затвора, съобщи Флагман.бг.

Янев е със 17-годишна присъда, от която остават 3 години и 1 месец.

В последните няколко години Бореца изтърпяваше наказанието си в затвора в Бургас, а от известно време и в общежитието в Дебелт.

Той отговаряше на всички изисквания, за да поиска условно предсрочно освобождаване - беше изтърпял 2/3 от присъдата си, оценен бе с нисък риск на опасност, а както стана ясно от показанията на двамата свидетели, изслушани в Бургаския окръжен съд днес, променил коренно поведението си.

Инспектор от СДВР и психолог от общежитието в Дебелт са категорични, че е претърпял сериозен катарзис и светоусещането му се променило драстично зад решетките. Поведението му било безупречно, бил на лек лежим, което му давало право да излиза всеки месец под домашен отпуск от две денонощия и до този момент нямал никакви отклонения, стана ясно днес в съдебна зала.

По делото бе представена и експертна оценка за актуалното психическо и емоционално състояние на Янев, според която "липсвали симптоми на криминогенно мислене".

"Целите на наказанието по отношение на осъдения са изпълнени в необходимата степен. В този смисъл са всички приложени по делото доклади и становища от затворническата администрация, както и изразеното становище от представителя на Окръжна прокуратура - Бургас. В същото време съдът отчете характера на деянията, за които Валентин Янев е осъден и, съобразявайки се с доклада за пробационен надзор, прие, че в рамките на изпитателния срок на условното предсрочно освобождаване следва да продължи да се осъществява надзорна и корекционна дейност спрямо осъдения", написаха в мотивите си бургаските магистрати.

Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Бургас от началника на затвора или прокуратурата, но почти сигурно това няма да се случи, защото днес и двете страни в делото излязоха със становище, подкрепящо предсрочното освобождаване.