Администрацията на Софийския затвор е скрила от съда, че осъденият Янко Попов-Туцо от групата за мокри поръчки "Килърите" е бил наказан за укрит телефон, открит в края на юли, съобщава Фрог.нюз.

Въпреки това, Софийският апелативен съд днес окончателно реши на закрито заседание, че Туцо, който излежава 10-годишна присъда, няма да излезе предсрочно на свобода. Искането на Попов да напусне преждевременно затвора, е съпроводено и с други скандални факти.

Формално Туцо е излежал ½ от присъдата си до този момент и има право да поиска свобода. Важно е, обаче пред съда да се докаже, че има и примерно поведение. Затова активно му помагат двама души от затворническата администрация. Единият е шефът на затворническо общежитие "Кремиковци" главен инспектор Стамболийски, който дава положително становище за "килъра". Отбелязва се, че Попов работи в арт-клуб.

Положителен доклад за него е изготвил и друг чиновник - Милена Минева. Интересен факт е, че тя е била разследвана за корупция и уволнена от затвора. Според материалите на прокуратурата Минева е взимала пари от близки на затворници, за да пише положителни становища за тях. Срещу нея са били използвани и СРС-та през 2012 г. Софийски градски съд я оправдава на първа инстанция през 2017 г. Така Милена Минева се връща на работа с изчистена репутация.

Янко Попов беше осъден за две престъпления - участие в организирана престъпна група за убийства и за екзекуцията на бизнесмена Румен Рачев.