Специализираната прокуратура вече е снела обяснения от министъра на културата Боил Банов и народния представител от "БСП за България" Елена Йончева по аферата "Ало, Банов съм". Това съобщиха за Нова тв от държавното обвинение.

Официално обаче депутатът от БСП още не е подала сигнал до държавното обвинение за схемите, които цитира.

Преди два дни тя разпространи запис, на който, както твърдят социалистите, се чува гласът на министъра на културата и как той настоява да бъде спестена неустойка на фирмата изпълнител на проекта за Ларгото в София.

Продължават да се искат обяснения от хора, свързани със скандала.

Вероятно прокуратурата ще излезе с официално изявление в средата на следващата седмица.

Припомняме, че министърът на културата Боил Банов заяви, че соченият за информатор на БСП Ангел Ангелов макар и индиректно го е заплашвал. "На записа е моят глас, но той е манипулиран. Вкаран съм в капан от малка организирана престъпна група. Това ще го докаже проверката на прокуратурата. Защитавал съм държавния интерес през цялата си работа", заяви министърът на културата Боил Банов в ефира на БТВ.

Междувременно Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж, също заяви, че е бил заплашван. Според него Икономически интереси за 83 млн. лева стоят зад заплахите от Ангел Ангелов. Това стана ясно от думите на самия Гератлиев пред bTV.

Ангел Ангелов пък заяви: "За обвиненията на Банов - не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск".