Работата по досъдебното производство по случая "Нексо" продължава. Това посочва в свое изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По разследването са приобщени много жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на "Нексо", каза още Милева..

Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите, пише в изявлението на говорителя на главния прокурор. Милева припомня, че разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. "пране на пари", предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

Прокуратурата поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с крипто валута, чийто собственици са обект на разследване и в България. Използвам случая да изразим готовността си за активно сътрудничество между Прокуратурата на Република България и институциите на САЩ за постигане на общите партньорски цели на България и САЩ за отстояване на евроатлантическите ценности и върховенството на правото, пише говорителят на главния прокурор.

По-рано днес от Nexo цитираха детайли по споразуменията, според които "не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията".

Вчера главният прокурор Иван Гешев също изрази увереност, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ.

"По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие", добави Гешев. По думите му всичко, което поискат американските власти, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата действа в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай.

В Народното събрание днес ще има заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България. Ще бъдат изслушани управителят на БНБ Димитър Радев, служебният министър на финансите Росица Велкова и главният изпълнителен директор на "Борика" Мирослав Вичев.