Дарителите на "Демократична България", които са били служители или в момента работят в "Нексо", могат да бъдат обект на данъчна проверка, стана ясно от думите на шефа на НАП Борис Михайлов пред депутатите от комисията по бюджет и финанси в парламента.

Борис Михайлов декларира, че приходната агенция прави всичко в правомощията си по казуса.

"Пак ще се позова на данъчната тайна, но във всички положения правим всичко необходимо, за подпомогнем досъдебния процес, тоест приемете го като "да", поясни шефът на данъчната агенция в отговор на депутатски въпрос, цитира го БНР.

"Нексо" е швейцарска фирма и тя е регистрирана в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери в Швейцария каквато и да е фирма", уточни той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пък настоя да узнае как така е изтекла публична информация за дарителите - те са 15 на брой, както уточни преди ден "Демократична България" пред медиите и са дарили общо около 400 000 лв. за 2021 и 2022 г.

"Вероятно тези данни са изтичали или от НАП, или от НОИ", предположи Василев, цитиран от БТА. Той попита изпълнителния директор на НАП Борис Михайлов дали е правена проверка за изтичане на информация.

"Направено е страшно много за сигурността на информацията. Наскоро имаше неуспешна хакерска атака", обясни Михайлов.

"Ако няма осигурителна и данъчна тайна, няма как да имаме нормална бизнес среда в държавата", репликира Асен Василев.

Снимка: БТА

От своя страна ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че е институцията ще вземе под внимание медийните публикации по темата при проверките си.

"Тъй като също това е едно от задълженията на нашите одитори, когато се разполага с информация, да бъде също така разгледана и изследвана", коментира Цветков, който също беше на изслушването в бюджетната комисия по скандала с "Нексо".

Сметната палата няма правомощия да разследва работодателите на физическите лица, които са дарили средства за определена политическа партия, поясни още Цветков.

Снимка: БТА

Одитът на съответствието на приходите и разходите на участниците в изборите на 2 октомври е в шестмесечен срок и резултатите от него ще бъдат готови на 18 април 2023 година, каза Цветан Цветков.

"За последните два избора сме констатирали съмнения за престъпления и данните са изпратени на компетентните органи", каза той.