Прокуратурата е протестирала условната присъда на бившия антимафиот от областната дирекция в Пазарджик, който блъсна на пешеходна пътека 7-годишната Моника в село Братаница. Това каза на семейството на загиналата преди година първокласничка главният прокурор Иван Гешев, съобщи след срещата на роднините с него близък на починалото дете - Иван Спасов.

Трагедията се разигра на на 19 юли 2021 година, когато вече бившият полицай шофирал по служебна задача лек автомобил "Шкода", собственост на ОД на МВР-Пазарджик. Панайотов нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 7-годишната Моника. Последва присъда от тричленен състав на Окръжния съд в Пазарджик, който постанови 4 г. и 8 месеца "лишаване от свобода" за тогавашния служител на сектор "Борба с организираната престъпност" Владимир Панайотов, но Апелативният съд в Пловдив променя присъдата на три години условно с четиригодишен изпитателен срок. По тази причина близките организираха редица протести с искане за справедливост, а главният прокурор им обеща, че държавното обвинение ще работи за това.

"Българската прокуратура, аз лично, ще направим всичко възможно тези случаи да не продължават и да намалим тази престъпност, която залива българските граждани, очакваме всички български институции да ни подкрепят, защото би трябвало да работят в интерес на българските граждани", каза след срещата със семейството Иван Гешев. Главният прокурор заяви, че трябва да се направи "възможното и невъзможното", за да има справедливост за българските граждани. И отново акцентира върху нуждата от диалог между институциите.

Майката и бащата на момиченцето заявиха, че се надяват на ефективна присъда. "Искаме справедливост и ефективна система, която да работи, не искаме тези стари закони", добави майката Блага Калоферова, цитирана от БТА. "Искаме съдът да си свърши работата", коментира бащата Марин. "Къде е тази държава, къде са тези закони? Трябва някой да я спре тази война на пътя", добави майката.

"Главният прокурор ни каза, че държавата е зад нас и че може да разчитаме на него. Условната присъда е протестирана от държавното обвинение", Иван Спасов. Той добави, че на днешната дата детето е щяло да навърши девет години.

"Исканията ни са за спешни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, защото при такива остарели закони убийците на пътя се измъкват", добави роднината на убитото дете Иван Спасов. И допълни, че близките разчитат на държавното обвинение "да свършат нещо и да има справедливост".

Снимка: БТА