42-годишният служител на МВР, който вчера блъсна с кола на пешеходна пътека 8-годишно момиченце и то почина, може да излезе на свобода срещу 5000 лева гаранция. Това стана ясно, след като прокуратурата му повдигна обвинение за убийство по непредпазливост и му наложи мярка за неотклонение "парична гаранция".

Антимафиотът блъсна със служебен автомобил детето, докато заедно с брат си пресича улица в пазарджишкото село Братаница вчера.

Служителят на сектор "Борба с организираната престъпност" в Пазарджик е тестван с дрегер за алкохол и наркотици и пробите му са отрицателни. Дал е и кръв за тест. 

bTV съобщи, като се позова на свои източници, че той е завършил Академията на МВР и до момента е имал безупречна репутация. Съпругата му също работи в системата на министерството.

Според свидетели на инцидента мъжът се е движел с висока скорост и е изпреварил спрели на пешеходната пътека други коли. Местните хора заявиха още, че линейката се е забавила много, нещо което от Спешния център отрекоха.

"Сигналът е получен в 11.40 ч. Екипът пристига на място в 11.51 ч. Детето е в клинична смърт, реанимация в пълен обем. И тръгва да се кара към спешно приемно отделение на МБАЛ - Пазарджик", каза директорът на Центъра за спешна помощ-Пазарджик д-р Борис Манев.

"Ще се приложи цялата строгост на закона спрямо полицая, блъснал и убил дете", коментира пък главният секретар на МВР Стоян Темелакиев.

Той изказа и съболезнования към семейството и роднините на загиналото дете.

Напрежението в пазарджишкото село обаче не стихва, хората се събират втори ден на мирен протест и настояват за незабавни действия от страна на отговорните институции и за справедливост. Жителите твърдят, че по главния път никой не спазва правилата за движение и те всеки ден са на крачка от нова трагедия.

"Една кола, номера не и го видяхме, бяхме потресени, със 130 км мина от тук", каза жител на Братаница пред БНТ.

"Тук изобщо дистанция, скорости все едно е магистрала. Защо трябва ние да чакаме да се случи нещо, както вчера, някаква голяма загуба", възмути се друг местен.

"Искаме да се предприемат някакви мерки. Ако трябва да се сложи легнал полицай", настоя трети.

Хората обаче бяха изненадани от засиленото полицейско присъствие в Братаница и спряното движение тази сутрин.