Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала запалилото се депо за отпадъци в района на автомагистрала "Струма", съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура, Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил, Камелия Стефанова. Наложената мярка за неотклонение е "парична гаранция" от 5000 лева. Ако обвинението бъде доказано, санкцията предвидена по закон е от 2 до 8 години затвор.

"Кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири с оглед на поставените от Окръжна прокуратура - Кюстендил други линии за разследване. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с упражняването на контролни функции по закона за управление на отпадъците", заяви Стефанова.

Говорителят на главния прокурор Арнаудова каза, че има предписание от РИОСВ - Перник от 23 май 2019 година за премахване на отпадъците от мястото където са. "Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара", допълни Арнаудова.

Припомняме, че пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала "Струма", временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София - Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.

По-рано днес работна група от Университета по архитектура, строителство и геодезия започна обследване на пораженията по колоните на моста, които бяха повредени при пожара. Поне месец и половина ще отнеме ремонтът на съоръжението.

Заради случая отсечката край Дупница все още е затворена. След пожара екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция "Пътна инфраструктура" и на строителя също направиха оглед на съоръжението, което беше обхванато от огъня.

Заради щетите на части от моста и двете платна, както и с оглед безопасността на движение трафикът в участъка е спрян. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут от пътен възел "Дупница" по път I-1 (E-79) до пътен възел "Бобошево" на магистрала "Струма" и обратно.

Прокуратурата е започнала проверка по случая, а най-вероятно лицензът на фирмата - "Феникс Дупница", ще бъде отнет, прогнозира преди дни пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Премиерът Бойко Борисов допълни, че прокурорите трябва да работят по казуса и виновникът да бъде вкаран в затвора.