Вчерашното постановление на Старозагорския апелативен съд, че първоначалното задържане за 24 часа на мъчителя на Дебора Михайлова - Георги Георгиев, е незаконно, няма да доведе до освобождаването му от ареста, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера стана ясно, че защитата на Георги Георгиев е подала жалба в съда, в която се казва, че в заповедта за арест не са посочени фактически доказателства за извършване на деянието, не са изложени и мотиви за задържане към момента на ареста му в края на юли 2023 година. Заради тези съображения съдът счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения и Георгиев е задържан необосновано.

От държавното обвинение обясниха днес, че разпространеният в медиите съдебен акт на Административния съд в Стара Загора не касае взетата по отношение на подсъдимия Георги Георгиев постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Тази мярка е била взета от Районния съд в Стара Загора с определение от 31 юли м.г.

От държавното обвинение днес уточняват, че производството, разгледано от Административния съд в Стара Загора, касае индивидуален административен акт - заповед за задържане на лице от 30 юли м.г., издадена от полицейски орган по Закона за МВР.

Съдебната отмяна на заповедта няма отношение към воденото срещу подсъдимия Георгиев наказателно производство, разглеждано към момента от Районен съд-Пловдив и не оказва влияние върху законосъобразността на взетата мярка за неотклонение "задържане под стража", обясняват още от прокуратурата

Оттам посочват, че до настоящия момент мярката за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимото лице е била многократно предмет на съдебен контрол, като различни съдебни състави в актовете си са мотивирали нейната правилност и законосъобразност и не са установили основания за отмяната ѝ.

Обвиняемият за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора беше задържан на 30 юли 2023 година. Георгиев беше обвинен в нанасяне на 18 порезни рани с макетно ножче, насилствено подстригване на косата на Дебора и нееднократни заплахи с убийство.

Срещу Георгиев има повдигнати три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда на момичето - нанасяне на 18 прорезни рани с макетно ножче, принуда - насилствено подстригване на косата й, и за  нееднократни заплахи за убийство.

Вчера за пореден път беше отложено делото по случая "Дебора". Причината е отсъстващи свидетели.

Делото ще продължи на 26 юни, за което са призовани останалите свидетели и част от вещите лица. Съдът определи още две допълнителни дати за заседания за разпит на свидетели - на 8 юли и на 12 септември, каза пред журналисти прокурор Ивелина Косева.

Миналата година случаят с насилието над Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна. Едно от обвиненията срещу Георги Георгиев е, че в края на юни м.г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда.