Районният съд в Пловдив отново не даде ход на делото "Дебора". Причина за проваления втори опит се оказа неявяването и на двамата адвокати на обвинения за насилие над младата жена от Стара Загора Георги Георгиев.

Двамата защитници са депозирали молби за отлагане на заседанието с различни мотиви - единият бил служебно ангажиран в същия ден, а другият е предал болничен лист.

По същата причина отпадна гледането за промяна мярката за неотклонение на Георги. Така 26-годишният мъж остава в ареста с три обвинения - за причиняване на средна телесна повреда с особена жестокост, принуда и закани за убийство.

Дебора дойде в съдебната зала, но запази мълчание и отказа коментар пред медиите. Обвиняемият бе доведен под конвой, но също не не каза нищо.

Заради отсъствието на защитниците съдат прие, че няма как да бъде даден ход на процеса.

"Ще ви моля да назначите служебен адвокат от пловдивската колегия, за да не изпадаме следващия път в подобна ситуация", заяви Симеон Даскалов, един от адвокатите на момичето, цитиран от "24 часа". Според него отсъствието на защитниците на обвиняемия е опит за шиканиране на делото.  

Съдия Десислава Порязова обаче прие, че не става въпрос за шиканиране на процеса и прецени, че все още няма нужда да бъде търсен служебен адвокат. И отложи делото за 17 април.

Делото срещу 26-годишния Георги Георгиев се гледа в Пловдив след като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод. Това е втори опит да започне по същество след като магистратите върнаха обвинителния акт на прокуратурата в Стара Загора за преработване, защото според тях обвинителният акт не е бил ясно формулиран.

Командированите обвинители от Районната прокуратура в Стара Загора днес посочиха, че много бързо са изпълнили указанията на съда и са "ремонтирали" обвинителния акт срещу Георги. Те изразиха становище, че към този момент няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му за неотклонение от "Задържане под стража" в по-лека, предаде "Марица".

Случаят с Дебора придоби широк обществен отзвук през юли миналата година. Тогава стана ясно, че през юни на момичето са правени 400 шева върху рани, нанесени с макетен нож от бившия й приятел Георги Георгиев, но след кратко задържане мъжът е бил освободен от старозагорския съд след преценка, че извършеното е само "лека телесна повреда". На 31 юли Георгиев беше задържан за постоянно в ареста. Случаят с насилието над момичето предизвика серия от протести в цялата страна.

За престъпленията, за които е обвинен, той може да получи до 10 години затвор.