Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 50 000 лева на бизнесмена Марио Николов, който беше основен подсъдим в т.нар. дела по САПАРД, съобщи правният сайт "Лекс".

Обвиненията срещу него бяха, че е ръководил престъпна група, която чрез документни престъпления е източила 14.5 млн. лева от САПАРД, като това дело продължи 13 години, а в отделно дело до 2016 г. Николов беше подсъдим за ръководство на престъпна група за пране на пари.

Съдебната сага приключи окончателно преди две години, когато делото за източването на милионите беше прекратено по давност от бившия Апелативен специализиран наказателен съд, където процесът продължаваше само срещу Николов и подсъдимата с него Анна Шаркова, докато всички останали подсъдими вече бяха оправдани. Процесът за пране на пари пък приключи с оправдателни присъди за всички подсъдими още през 2016 г.

След края на делата Марио Николов заведе искове срещу прокуратурата в Софийския градски съд (СГС), с които поиска 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и над 13,6 млн. лева обезщетение за пропуснати ползи от неполучени заплати.

В решението на съдия Гергана Коюмджиева обаче се казва, че прокуратурата дължи обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение само по делото за пране на пари, по което Николов беше оправдан преди 8 години. Аргументът на съда е, че по другото дело той не е оправдан, а обвиненията за ръководство на престъпна група за документни измами са отпаднали по давност.

В исковата си молба Николов описва страданията си през 15-те години, в които е бил обвиняем и подсъдим по двете дела. Твърди, че е преживял силни болки, страдания, психологическо напрежение, тревожност, безпокойство и страх. Стресът повлиял негативно на емоционалното и здравословното му състояние, чувствал безпомощност, изолираност, безсъние, липса на апетит и постоянни нервни болки, влошило се много и здравословното му състояние, особено след първоначалните осъдителни присъди, след което претърпял няколко операции.

Николов подчертава, че над 4 месеца е бил арестуван и бил силно притеснен, че не може да се грижи за малкия си син. Той казва, че най-много се притеснявал за детето си, защото и двамата със съпругата му Марияна можели да бъдат осъдени. Бизнесменът посочва и широкото медийно отразяване на делата, като откроява, че имало публикация дори в "Ню Йорк Таймс". Показания за страданията му по време на делата са дали и двама негови близки, между които и Петя Хаджииванова, която също беше подсъдима с него.

Съдът приема, че делото наистина се е отразило негативно на Николов в професионален план, на авторитета и служебната му репутация. Отделно съдия Коюмджиева отбелязва тежките обвинения, престоя в ареста и продължителността на делото.

"Преценявайки тези обстоятелства, както и накърняването на всички права и неимуществени блага - чест, достойнство, право на добро име, право на свобода, право на свободно придвижване и др., които са нарушени от неоснователно упражнената държавна принуда във връзка с незаконно обвинение за извършено престъпление настоящият състав намира, че следва да се определи обезщетение за неимуществени вреди в размер на 25 000 лева, което е справедливо и достатъчно да ги репарира, без да става източник на неоснователно обогатяване за ищеца", се казва в решението. В него съдия Коюмджиева отбелязва, че размерът на обезщетението е съобразен и с "обективното уронване на престижа на България, в резултат на добилата широка публичност деятелност по незаконосъобразно усвояване на европейски средства по САПАРД".

Марио Николов е поискал от съда и обезщетение от над 28 000 лева, на колкото се равняват пропуснатите заплати от четирите месеца, в които е бил в ареста и още на 13,6 млн. лева пропуснати ползи от заплатите, които е щял да получи от 2010 г., когато бил уволнен от фирмата "Палмигруп", на която бил търговски директор, до 2020 г. Сумата е толкова внушителна, защото от събраните по делото доказателства е видно, че през юни 2010 г. е било подписано допълнително споразумение, с което заплатата на Николов е била увеличена на 100 000 лева.

Той е бил уволнен през август 2010 г. със заповед на изпълнителния директор на фирмата заради злоупотреба с доброто име и уронване престижа на работодателя с постановените две осъдителни присъди срещу Николов. Бизнесменът е поискал от съда да отмени уволнението, но районният съд е отхвърлил исковете, като в решението си тогава отбелязва странния ход на работодателя да увеличи драстично заплатата на Николов само два месеца преди да го уволни, въпреки че и преди това са били известни водените дела срещу него. Така районния съд е приел, че "уволнителната заповед е симулативна и предназначена да създаде привидно състояние на прекратено трудово правоотношение".

Затова градският съд приема, че са доказани единствено имуществените вреди на Николов от невзетите заплати за 4 месеца, докато е бил ареста и му присъжда обезщетение от 28 695 лева, но отхвърля иска за останалите над 13,6 млн. лева.

Така общото обезщетение, което прокуратурата е осъдена да му плати е над 53 000 лева, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

В началото на годината майката на Марио Николов - Елена, също осъди прокуратурата, която трябва да ѝ плати обезщетение от 18 000 лева. Тя беше разследвана от 2007 г. за това, че като представител на фирмата "Елпин трейд", заедно с Марио Николов неправомерно изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Разследването беше прекратено окончателно през 2016 г.

Преди няколко месеца пък друг подсъдим от групата в делата по САПАРД - Иван Иванов, осъди прокуратурата да му плати 70 000 лева, но при него обезщетението е за обвиненията и по по-дълго продължилото дело, тъй като той беше оправдан окончателно и по него, припомня "Лекс".