На 24 юли около 10 часа сутринта в един от най-големите и оживени подлези в София проехтява изстрел. В областта на корема е ранен мъж, който в тежко състояние е транспортиран във ВМА. Днес, 10 август, от болницата съобщиха за Дир.бг, че пострадалият вече е изписан.

Стрелецът е задържан на място и след две съдебни заседания е оставен в ареста. На това оживено място се намери само един свидетел.

Дир.бг представя гледната точка за случилото се на обвиняемия Иван Тонев, изразена от неговия адвокат. Готови сме да публикуваме позицията и на другата, потърпевшата страна. 

Иван Тонев срещу Кирил Александров: Каква е тяхната история преди изстрела?

Иван - стрелецът - ми се обади по телефона на 24 юли в 10.10 часа и описа накратко какво е станало. По телефона не разбрах много добре: каза някакво куче, някаква жена, започна разказа си неговият адвокат Стефан Стефанов.

Адвокат Стефан Стефанов: Александров удря по тялото Тонев няколко пъти на места, на които не остават следи

снимка Павлин Даскалов

Синът на Иван има ателие за велосипеди в подлеза на булевардите "България" и "Гоце Делчев". Иван отива там купил си кафе, оставил жена си да работи в будката за вестници. В този момент минава жена, която води куче на повод. Кучето се облекчава пред ателието. Иван прави забележка и получил отговор: "Ще пикае, където си иска". Той репликирал: Госпожо, ама аз ли трябва да ви чистя. Тя отговорила - "Това ти е работата, чистиш".

Местопроизшествието в подлеза

Снимка: Bulphoto

Иван се обърнал, бил на път като че ли да се примири въпреки заядливия тон на госпожата, когато се появил нейният съпруг - Кирил Александров - 187 см висок, около 120 кг тегло, атлетичен. Според показанията, дадени пред Софийски градски съд на 26 юли, той блъска Иван (170 см) в гръб с думите: Ти тук какво се разправяш с жената (не с жена ми). След което посяга и започва да го удря по тялото, на места където (по обяснението на адвоката) не остават следи.

Иван Тонев: Казах му няколко пъти да си върви по пътя, а той продължи да налита

Снимка: Булфото

Пред съда Иван твърди, че няколко пъти (при всеки удар) повтарял: Моля те, върви си по пътя, не ме удряй, върви си, не те ли е срам. Но нападението продължило.

Тогава се намесва случаен гражданин (Данаил Недялков), дошла и съпругата на Иван - чула виковете и тя опитала да ги разтърве.

Въпреки че Недялков се опитва да ги раздели, Александров успява да ритне Иван Тонев в слабините. След като е влязъл в ареста, Иван усеща болки, има синьо петно, а в болницата на МВР е диагностициран с херния, получена в резултат на удара.

Не е бил само един ритник, твърди адв. Стефанов. Може би е имал бойни умения. Заемал е боксьорски пози, добави той. Дрехите на Иван са иззети и по тях има следи от кал - от обувките на Кирил.

Пред съда Тонев препредава заплаха на Александров: "Ако не бяха камерите, досега да си мъртвец, а след ритника в слабините последвала нова: "Сега ще те убия, смръдливец".

По всичко личи, че Кирил е дошъл на мястото афектиран, или "лесно се пали".

Адвокатът споделя и че Иван Тонев досега е бил нападан два пъти, единият път в случай на грабеж. Но и при двата случая не е употребявал оръжие, а е могъл - има такова законно притежавано.

Но в подлеза не могъл да издържи, дошло му в повече.

Иван вади пистолета и предупреждава: Престани, ще стрелям. Бил на 2-3 метра от Кирил. Кирил отговорил: Само ти ли можеш да стреляш. Посяга към чантичката си. Иван вижда, че нещо блещука вътре, а Кирил вади палка с надпис полиция, с метален край - сериозно оръжие, разказва адвокатът (към палката ще се върнем по-късно).

Тогава Иван произвежда изстрела, Кирил пада. Когато изземат пистолета, в него има засякъл патрон. Според първата инстанция първо бил засякъл, после дошъл изстрелът.

Иван се обажда на 112 - той се обадил, не друг.

Ще стане ли по-тежко обвинението?

Засега обвинението е за умишлен опит за убийство, което се наказва с от 10 до 20 години лишаване от свобода по чл. 115 от НК. Но прокурорът обяви пред съда, че "няма пречка на по-късен етап при приобщаване на доказателствата да бъде извършена и преквалификация на деянието, която, по мнението на прокурора, ще бъде такава със словесно цифрово по чл. 116". Вторият текст допуска по-тежко наказание, тъй като престъплението е извършено на обществено място. При това по-тежко обвинение не може да бъде уважен от съда институтът за неизбежна отбрана, обясни адв. Стефанов.

Засега съдебните решения са само за мярката за неотклонение. Ако се стигне до гледане на делото по същество, друг съд ще разглежда случая "със свое собствено убеждение", прави важно уточнение адвокатът. Но е важно какви доказателства са събрани.

Адв. Стефанов: При друг случай собственикът на дискотека занесе записите в МВР и то чак след 3-4 дни

снимка Павлин Даскалов

Къде са свидетелите?

Като е оживено мястото и преминават толкова хора, защо не са намерени повече свидетели, пита адв. Стефанов?

Местопроизшествието е изход към трамвайната линия - има 3 или 4 камери (по-късно ще се върнем на тях). Отсреща се продават плодове и зеленчуци, но продавачът ни чул, ни видял.

Така единствен свидетел се оказва Данаил Недялков. Прокуратурата и съдът приемат за автентични неговите показания.

Разпитани са и самият потърпевш и жена му, която след като чула изстрела се връща и носи в ръката си камък, който хвърлила на мястото.

Съдебният състав на СГС определя Недялков като "единственият, изцяло безпристрастен свидетел-очевидец на случилото се".

Той успява да раздалечи Тонев и Александров на 3-4 метра един от друг и остава с впечатление, че ги е разтървал окончателно. Решава да си тръгне по пътя - към спирката.

Но тогава се стигнало до трагичния развой.

Недялков свидетелства, че Тонев пръв вади оръжие, нещо което обвиняемият не отрича. Свидетелят разказал, че Тонев извадил спокойно пистолета си, заредил го, докато цевта още е сочела надолу, след което го вдигнал и насочил към торса на Александров, изрекъл реплики към пострадалия, след което натиснал спусъка", пише в съдебното решение на СГС. Последвала засечка, отново натискане на спусъка и изстрел.

Според съда, показанията на свидетеля кореспондират в много по-пълна степен с показанията на пострадалия, отколкото с обясненията на обвиняемия по случая. Опровергават Иван Тонев, че към момента, в който той е посегнал да извади пистолета от чантата си, Александров е продължавал да му налита и да опитва да удря.

Въпросът опира до това как е разпитан Недялков - пита адвокатът на защитата. Дали са му зададени правилните въпроси, дали е записано правилно това, което е казал. При задържането на Иван Тонев се формира бригада по разследването, като всеки разпитва по един човек. По думите на адвоката никой не знае кой какво пита.

Разпитът на свидетеля Недялков е доста семпъл, не са му зададени важни въпроси, твърди адв. Стефанов. Има едно процесуално изискване към органите на досъдебното производство за "пълнота, обективност и всестранност". Често с това изискване не се съобразяват или пък не знаят какво означават тези три неща, коментира адвокатът, който има 20-годишна практика в такива дела.

Къде са записите от камерите?

На този етап никой не си е направил труда да изиска записите от видеокамерите. Адвокатът писмено ги е поискал. Поискал е и на Иван Тонев да бъде назначена нова съдебно-медицинска експертиза заради откритата херния. Би трябвало да се обсъдят и действията на Александров, който на практика е осъществил хулигански действия, причинил е на Тонев най-малкото леки телесни повреди, отбеляза адвокатът. А ако е причинил и хернията с ритника в слабините, това може би е средна телесна повреда, извършена по хулигански подбуди и се квалифицира по чл. 131 от НК - значително по-тежко наказание, коментира адв. Стефанов и допълва: никой обаче не разглежда тези действия на Кирил Александров, за което би трябвало да се образува досъдебно производство.

Адвокатът разказа друг трагичен случай - в дискотека, при който записи от камерите също не са иззети. След 3 или 4 дни собственикът на дискотеката ги занася на носител, но е можело е да бъдат манипулирани. Самите записи били некачествени.

За какво му е била палката на Александров?

Трябвала му, за да брани кучето си от други кучета.

Версията на Иван Тонев: Иван вади пистолета и предупреждава, че ще стреля. Кирил отговаря: "Не само ти можеш да стреляш" и си бърка в чантата, като оставил впечатлението, че вади от нея пистолет, нож или нещо подобно. Извадил сгъваема полицейска палка. А Тонев вече бил отнесъл няколко удара.

Версията на Кирил Александров (в мотивите на съда): Посегнал да извади палката, но в отговор на действията на обвиняемия Иван Тонев, който преди това извадил пистолет. "Едва в този момент пострадалият вече е успял да види, че става въпрос за пистолет" (цитат от протокола от съдебното заседание).

Имало ли е неизбежна отбрана?

Адвокатът смята, че палката е можела да се използва "единствено по отношение на ...Тонев". В подлеза не е имало други кучета или други животни в този момент. Освен това Тонев е бил удрян неколкократно, съдебно-медицинската експертиза го доказва, както и дрехите с кални петна от обувки.

Когато те нападнат с палка или с нож, а ти разполагаш с пистолет, нападението продължава упорито, безотказно, коментира адв. Стефанов пред съда и напомня, че Александров е пристигнал на мястото много афектиран (по думи на самия Александров). Когато те нападат с палка ти не може да ходиш да търсиш по сергиите да си купиш палка..., ако те ударят по главата с палката, това може да е също толкова смъртоносно, колкото и да те прострелят с пистолет, изтъква адвокатът, според когото в случая може да бъде уважен институтът на неизбежна отбрана.

Палката е била намерена на местопроизшествието от съпругата на Александров и предадена доброволно от нея и този факт, според адвоката говори, че Александров я е приготвил да я употреби.

Той е държал палката в ръка и когато бива прострелян, я изпуска, това не означава, че е прекратил нападението, коментира адв. Стефанов.

МВР казва: няма данни да е използвал палката. Но адвокатът отговаря: това не значи че няма да я употреби. И ако и извадил Иван пистолета не е имало данни че е употребил пистолет, но в един момент се стига до употреба.

И наместо да се отдръпне, той вади палката, не се респектира от пистолета, Иван няма с какво друго да го респектира - нищо че го е залял с кафе. Предупреждава го, а той вади палка.

И въпросът пак опира до камерите. И ако тези камери не са действали, то нека прокуратурата да провери какви обществени поръчки дава общината и как се гарантира безопасността в тези подлези, дава препоръка адв. Стефанов.

Съдът прави заключението, че и преди, и след инцидента обвиняемият Иван Тонев е действал "подредено", контролирал е поведението си и не приема, че "деянието е извършено под влияние на афект". Според магистратите няма основание да се смята, че е налице самоотбрана, превишаване пределите на същата или опит за убийство при условията на афект.

СГС преценява, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление - вече е извършил такова с изключително висока степен на опасност и с проявена престъпна упоритост (два опита да простреля пострадалия). И го оставя в ареста. Апелативният съд потвърждава това решение.

Защитата обаче ще иска съдебно-психиатрична експертиза, която по нейно мнение трябва да стъпи на "правилни въпроси". По мнението на адвоката, сегашната съдебно-медицинска експертиза не почива на добро проучване.

Кой е Иван Тонев

Иван е бивш полицай, сега има малък бизнес, занимава се с разпространение на печатни издания.

Срещу него е имало образувана преписка в Софийска районна прокуратура, по която е признат за невиновен. Станало преди повече от 10 г. Изтекли са и давностни срокове.

Иван Тонев не е проявявал агресия. Бил е такъв човек - ако го ударят по едната буза, не си подава другата, но не реагира остро. Когато е бил в по-добро финансово състояние е бил доверчив човек, давал е пари на хора - добросъвестни и не толкова, доста хора му дължат пари.

Преди години той и семейството му (съпруга и двама големи сина) претърпяват катастрофа в София. Една кола влиза челно срещу тях.