Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста 59-годишния Иван Тонев, който простреля и рани тежко 50-годишен мъж в подлезa на столичния булевард "България" и бул. "Гоце Делчев" на 24 юли. Двамата се скарали, тъй като кучето на простреляния се изпикало на витрината на магазина на стрелеца.

Тонев държи два магазина в подлеза - за ремонт на велосипеди и за вестници. Останалите търговци в подлеза твърдят, че не е конфликтен.

Иван Тонев, който е бивш полицай, и адвокатът му Стефан Стефанов обясниха, че той е бил нападнат с метална палка преди да стреля и твърдяха, че е действал при неизбежна отбрана. В деня на стрелбата обаче от полицията казаха, че простреляният мъж е носел палка, но няма сведения да я е използвал.

"Съжалявам за случилото се. Можеше да стрелям встрани от човека, но най-много съжалявам, че попаднах на семейство Адамс. Те са си носили палка, ако срещнат куче, да го набият, а човек - да го убият. Съжалявам, че бях на пътя на семейство Адамс в този ден, защото когато им направят забележка, те могат да удрят с палка, а аз не мога да направя нищо", каза пред магистратите стрелецът, който има и криминална регистрация за нанасяне на телесна повреда в миналото.

Апелативните съдии го оставиха в ареста. Решението им е окончателно.

Иван Тонев е обвинен в умишлен опит за убийство, което се наказва с от 10 до 20 години лишаване от свобода.