Служители на МВР претърсват вещите на Джок Полфрийман в центъра за чужденци в Бусманци. Новината съобщи първо адвокатът на австралиеца Калин Ангелов.

"По последна информация МВР не пуска Джок, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта", съобщи той във Фейсбук.

Отново в социалната мрежа, но през фенстраницата на Полфрийман беше пусната негова снимка с придружаващ текст: "Паспортът туко-що е бил конфискуван от служители на МВР без НИКАКВО обяснение."

По-рано днес австралийски дипломати влязоха в центъра за чужденци. Предполага се, че те са занесли документите на Полфрийман.

Австралиецът бе освободен предсрочно от затвора с решение на Софийския апелативен съд и след това бе настанен в Центъра за чужденци в Бусманци на 20 септември, тъй като нямаше валидни документи.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Полфрийман ще може да напусне Бусманци, ако получи личните си документи, а часове по-късно австралиецът публикува във Фейсбук снимка на издадения му от австралийските власти пасаван, който е с дата на издаване 22 септември 2019 година.

По думите на вътрешния министър, вчера адвокатът на Джок Полфрийман е внесъл искане да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес.

"Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад на директора на дирекция "Миграция" дали всички условия са изпълнени и ако това е така, Полфрийман ще бъде пуснат на външен адрес", допълни Младен Маринов.