Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу прокурора от Окръжната прокуратура в Перник Бисер Михайлов. Това съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство бе образувано на 13 октомври миналата година, в случай на неотложност. Според първоначалната информация предния ден около 23:30 часа в Перник, е причинена средна телесна повреда на съпругата му Биляна Михайлова, при условията на домашно насилие, като деянието е извършено от магистрата.

Сигналът за побоя е подаден до полицията от дъщерята на Бисер Михайлов, който бе задържан за 24 часа. Половинката му Биляна беше настанена в болница в Перник с мозъчно сътресение. Впоследствие пред властите тя е заявила, че е възникнал "нормален битов скандал". "Никога не съм бил опасен. Никога не е имало тежки скандали, драматични, между нас. Жена ми е в тежко емоционално състояние заради синът ни. Никога не съм я удрял! Това е смехотворно обвинение", посочи тогава Бисер Михайлов. 

"Баща ми е с нож и главата на майка ми е сцепена", казала по телефона 15-годишната дъщеря на прокурора. Според Михайлов момичето е видяло непозната ситуация и е нормално за тази възраст е преувеличило. 

В хода на разследването са разпитани петнадесет свидетели. Приобщени са медицински документи. Извършен е оглед на местопроизшествие. Приобщен е запис от Национална система 112, назначена и изготвена е техническа експертиза на записа. Извършено е освидетелстване на Бисер Михайлов и Биляна Михайлова. Назначени и изготвени са три съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични.

Според експертното заключение, на Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак "временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Травматичните увреждания са били причинени по време на възникнал скандал между съпрузите и имат характер на лека телесна повреда.

Същевременно на Бисер Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак "болка и страдание" и имат характера на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК, сочат експертизите. Вещото лице отхвърля възможността за изпадане в безсъзнателно състояние на прокурорската съпруга, което да се квалифицира като "разстройство на здравето, временно опасно за живота", представляващо средна телесна повреда.

В последващите си показания свидетелката Биляна Михайлова посочва, че съпругът й не я е удрял, а при опит от негова страна да я отблъсне, изгубила равновесие и паднала.

По време на възникналия конфликт съпрузите са били сами и не е имало други свидетели очевидци, които лично да са възприели случилото се.

Стопкадър: Нова тв

Предвид липсата на свидетели очевидци извън страните в конфликта и показанията на Михайлова, не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност, съобщават още от Софийска градска прокуратура.

Поради изложеното наблюдаващият прокурор е прекратил наказателното производство.

И Биляна, и Бисер Михайлови могат да обжалват решението пред Софийски градски съд в седемдневен срок от получаването му.