Да се освободи съдия Андон Миталов, сочен от САЩ като корумпиран. Това предлага министърът на правосъдието Данаил Кирилов на Висшия съдебен съвет със свое писмо.

Една от причините Кирилов да се обърне към Съдийската комисия на кадровиците е именно изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео. С него той забрани на Миталов и семейството му да ходят в САЩ заради данни за корупция.

Друга причина е нарушената процедура, с която Миталов пусна в Русия Николай Малинов, обвинен в шпионаж, и имащ забрана да напуска страната.

Той го направил без преди това Малинов да е отправил искането си до прокуратурата, каквато е разпоредбата.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. "Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България", каза Помпейо.

Когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031(c), заяви още той.

От Министерството на външните работи обявиха днес, че са получили писмо от Председателстващия съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Лозан Панов, което съдържа решение на ВСС.

Съгласно една от точките на решението съдийската колегия на Висшия съдебен съвет чрез МВнР би желала да получи от американската страна допълнителна информация относно оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов - съдия в Специализирания наказателен съд.

Молбата на Висшия съдебен съвет ще бъде незабавно доведена до знанието на Държавния департамент на САЩ по дипломатически път.

Писмото на Данаил Кирилов вижте ТУК.