Инспекторатът на ВСС не е открил нарушения в работата на съдия Андон Миталов, на който бе ударен черен печат от САЩ заради корупция. От институцията припомниха, че бяха сезирани от предишния главен прокурор Сотир Цацаров след като Миталов разреши на Николай Малинов да пътува до Русия.

В сигнала Цацаров поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор.

От инспектората припомнят обаче, че нямат компетентност да се произнасят по същество за правилността на съдебните актове.

Други сигнали по отношение на Миталов не са постъпвали в Инспектората.

Той е излязъл в болничен, съобщи шефката на специализирания съд Мариета Райкова. Тя поиска доказателства в подкрепа на твърдението за корупция по адрес на съдията.

"Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име", посочи тя.

Това, което колегите са предприели, е да отправят питане до Специализираната прокуратура дали срещу съдия Миталов се водят досъдебни производства както и запитвания и до Инспектората към ВСС докъде е стигнал сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров, обясни Райкова.

Цацаров поиска проверка, след като Миталов пусна шефа на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия.

Съдия Райкова уточни, че не знае за колко време колегата й ще бъде в болничен, добави, че не е имало сигнали за корупция, както и че не знае дали срещу съдията са се водили проверки предишни години.

Председателят на ВКС Лозан Панов е изпратил писма до Инспектората към ВСС, главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ, че съдия Андон Миталов е участвал в сериозна корупция. Това съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Панов иска да бъде уведомен дали в ИВСС е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и, в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

Главният прокурор Иван Гешев е помолен да даде информация дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Миталов и ако има такова, то на какъв етап се намира, за какво престъпление е образувано и по какъв "конкретен законен повод и данни".

В писмото си до КПКОНПИ Лозан Панов моли за информация дали са постъпвали в комисията сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

През външното ни министерство, съдийската колегия на ВСС поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на колегията.

Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на ВКС от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

След получаването на исканата информация, съдийската колегия ще решава дали да изслуша Миталов. Магдалинчев беше категоричен, че към момента няма причина Миталов да не изпълнява задълженията си като магистрат.

И Съюзът на съдиите в България/ССБ/ поиска повече информация за това има ли доказателства срещу съдия Андон Миталов. Така най-голямата съдийска организация стана поредната, която заяви, че зад твърденията за корупция трябва да има факти.

Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт, пише в позиция на ССБ, с която организацията настоява за незабавна проверка на твърденията по адрес на магистрата.

Ако проверките на прокуратурата и ИВСС не установят неправомерно поведение на съдията, това да бъде оповестено с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на съдията, така и на съдебната власт, които към момента са накърнени.

В случаи като този бързината и публичността на проверките е от особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитета и независимостта на правосъдието, пише в позицията на ССБ.

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че съдията от спецсъда е уличен в корупция. Заради това на него, съпругата му и дъщеря му се забранява да влизат в САЩ. Преди няколко месеца именно този магистрат разреши на Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин, въпреки че има забрана да напуска България заради обвинение в шпионаж.

През 2013 г. Андон Миталов се явява на конкурса за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Тримата проверяващи оценяват работата му съответно с 4,50, 5 и 4,75. Общата оценка от устния изпит е още по-ниска - 3,95.

Висшият съдебен съвет трябва да реши дали да назначи Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. След бурни дебати съдебните кадровици отказват. Миталов обаче отново се обръща към Върховния административен съд и този път печели делото. Така от 2015 година Андон Миталов става съдия в Специализирания наказателен съд.