"Оценката на МВнР е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, напротив", заяви външният министър каза Екатерина Захариева в коментар по повод обявената от САЩ забрана българският съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупционни действия.

"Борбата с корупцията е основен наш приоритет. След като са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия, сега на ход са и българските власти", подчерта тя пред журналисти, цитирана от БТА.

Междувременно и премиерът Бойко Борисов коментира пред медии, че не е изненадан от решението на САЩ, защото очевидно, когато са видели, че обвинен в шпионаж българин, е пуснат да отиде в Москва, са си задали въпроси. Както стана ясно, съдия Миталов е разрешил на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от Владимир Путин, въпреки че му е наложена забрана да напуска България.

Помолена да коментира изказването на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел, че Русия пази Цветан Василев в Сърбия, Захариева посочи, че все още искането на българската държава за екстрадиция му е в съдебна фаза.

"Предполагам, че главният прокурор е не особено доволен от възпрепятстването на извършването на разследването. Българската държава ще продължи да настоява и ще подпомага и нашата прокуратура в този случай", отбеляза тя.

В отговор на въпрос може ли писмото на Гешев до европейските институции да попречи на преговорния процес със Сърбия за влизане в ЕС, министърът каза, че в процедурата за всяка държава изключително важно място се отрежда на върховенството на правото и това не е новост.

"Много голямо внимание отделяме и на добросъседските отношения, и на спазване на правата на малцинствата там. България активно подкрепя членството в ЕС на всички страни от Западните Балкани и това беше основен приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС и продължава да бъде основен приоритет на българската външна политика, разбира се, при изпълнение на условията и критериите в преговорния процес", изтъкна Захариева.

На въпрос за екстрадицията на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков тя отговори, че всеки казус е свързан с искане от страна на българските власти, защото нямаме споразумение за екстрадиция с Обединените арабски емирства, където той беше задържан.

"Подготвя се такова искане, което се изпраща до компетентните власти в ОАЕ", обясни външният министър.