Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо направи официално изявление, в което публично оповести името на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция, съобщиха от посолството на САЩ в България. На магистрата, съпругата му и дъщеря им е наложена забрана за влизане в САЩ.

Dir.bg публикува изявлението без редакторска намеса: 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94).

По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов, аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб".

Кой е Андон Миталов?

Името на Андон Миталов от Специализирания наказателен съд нашумя, след като той пусна в Москва обвиняемия за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов, за да получи орден от руския държавен глава Владимир Путин.

Кариерата му започва във Военната прокуратура през 1991 г. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна. прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, но на 29 юли 1999 г. подава оставка по "здравословни причини", припомня "24 часа". 

След като тя е одобрена от Висшия съдебен съвет, Андон Миталов става адвокат. 11 години по-късно обаче той подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от "некомпетентен орган" и един още по-странен аргумент - защото молбата за оставка не е подписана от него самия. През 2011 г. тричленен състав на ВАС отхвърля жалбата, а петчленен състав потвърждава постановеното решение.

През 2013 г. Андон Миталов се явява на конкурса за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Тримата проверяващи оценяват работата му съответно с 4,50, 5 и 4,75. Общата оценка от устния изпит е още по-ниска - 3,95.

Висшият съдебен съвет трябва да реши дали да назначи Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. След бурни дебати съдебните кадровици отказват. Миталов обаче отново се обръща към Върховния административен съд и този път печели делото. Така от 2015 година Андон Миталов става съдия в Специализирания наказателен съд. 

В края на октомври м.г. магистратът разреши на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж, да пътува в Русия от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Малинов пристигна в Москва и получи орден от Путин.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък даде на инспектората на ВСС съдия Миталов.