Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" внесе жалба в Административния съд в София срещу решението на Централната избирателна комисия гласовете от машинния вот да не се броят отделно, а директно да се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини. 

Според жалбата, подписана от адвокатите Надежда Йорданова и Никола Минчев, "с решението си, което дори не бе аргументирано, ЦИК нарушава разпоредбите и целите на Изборния кодекс". Жалбоподателите очакват съдът да отхвърли административния акт на комисията и да ѝ даде указания как да спазва закона, информират от пресцентъра на коалицията.

В съобщението по повод жалбата се припомня, че Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. Уточнява се, че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес и че при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване.

В текста на жалбата се казва още, че няма изискване за разпечатване на машинния протокол и няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това, което създавало условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им.

Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и последваща проверка за законосъобразност на вота, пишат жалбоподателите. И предупреждават, че това отваря възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така бъде манипулиран изборният резултат, изтъкват вносителите на жалбата.

В съобщението се казва още, че директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните.

Решението на ЦИК резултатите от гласуването да се записват в една графа, сумарно от вота на хартия и на машина, не беше подкрепено от председателя на ЦИК Камелия Нейкова, от говорителите Росица Матева и Цветозар Томов, както и от Любомир Георгиев. Томов подаде оставка като говорител на комисията и каза, че такова броене създава рискове за честността на изборния процес у нас. 

Преди ден лявата платформа "Левицата" внесе жалба в ЦИК срещу решението на комисията. Срещу общото броене се обявиха и от ГЕРБ и "Възраждане".