Повдигнато е обвинение срещу депутата от левицата Елена Йончева, научи Dir.bg от източници от прокуратурата.

Припомняме, че през ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева и още петима народни представители, сред които и Веселин Марешки.

Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ. Разследването било инициирано след сигнал от депутати, че парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид".

Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутати.

Прокуратурата се задейства по сигнал на ГЕРБ, според който Йончева и Цветан Василев имали общо дружество, в което участвали 50/50, а дейността му навява съмнения за пране на пари. Причината е, че макар дяловете да са равни, Йончева участвала с 5000 лева, а Василев - с 315 000 лева.

Освен това компанията "Дайли трейдинг лимитед", която участва в дружеството, била офшорна. Дружеството е "Офроуд" ООД, а Йончева била вътре чрез фирма "Авторска телевизия" ЕООД.

Скоро Елена Йончева гостува в "Шоуто на Слави", където ясно обясни какви са й били отношенията с ТВ7 и с въпросната фирма. 

"Бях шашната от тази квалификация, тъй като единственото нещо, с което съм се занимавала в целия си живот, това е журналистиката, това са репортажи, това са документални филми, каза тя.

Йончева разказа, че всичко започнало няколко дни преди да бъде внесено искане в Агенция "Пътна инфраструктура" да се направи независима проверка на българските магистрали от чужди експерти, а самото обвинение дошло след писмо от трима депутати - Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев.

Елена Йончева обясни, че в периода 2012-2013 година е получила покана от TV7 да работи за телевизията и да прави редовно документални фирми. Тъй като не разполагала с необходимата техника и студио, от телевизията ѝ предложили те да платят апаратурата, а нейната фирма да сключи договор за въпросната техника с друга фирма, която телевизията посочи.

Това било необходимо, за да се закупят камери, сателитни телефони и техника за преки включвания.

"Обвиняват ме, че тази фирма, с която съм сключила договор, произходът на нейните средства не е ясен и според прокуратурата вероятно са от престъпен характер", разказа Елена Йончева и допълни, че тя няма как да е знаела тогава какъв е произходът на средствата на въпросната фирма, с която е сключила договор.

"Всички, които работят в TV7, независимо дали са на външна продукция или получават заплата, техните средства, доколкото съм запозната, минават пред КТБ. Има държава, която е дала лиценз и на телевизията, и на банката - и тя трябва да се грижи откъде са тези средства!", каза Елена Йончева.