Близки на загинали при наводнението във варненския квартал "Аспарухово" започват съдебна битка срещу институциите. 19 наследници са отправили граждански искове на стойност над 3 милиона лева срещу регионалното министерство, общината и Областната администрация във Варна. Потърпевшите са убедени, че за бедствието вина носят и институциите, а не само проливният дъжд.

50-годишният Стефан Ангелов е преживял потопа в кв. "Аспарухово", но е загубил близък. Споделя, че иска справедливост за погубените животи.

"Поне да обезщетят хората. Нещо да им помогнат, нещо да направят. Целта е това. Те се дръпнаха и ги забравиха", каза Ангелов пред БНТ.

След като като Апелативният съд окончателно прекрати наказателния процес за трагедията, при която се удавиха 13 души, а прокуратурата не намери виновни, близките на жертвите са завели граждански дела в Софийския градски съд.

"Това е единствената възможност да докажем това, че има бездействие на институции", каза Михаил Томов, адвокат на потърпевшите.

От адвокатската кантора, която защитава правата на наследниците, са направили и частна експертиза, чието становище се разминава с това на прокуратурата.

"Според документите, които ние имаме и експертните заключения, се касае за натрупване на обстоятелства, включително и човешки грешки", каза Томов.

Според магистратите, причината за трагедията във варненския квартал "Аспарухово" от 19 юни 2014 г. е интензивният дъжд. Близките на загиналите не са съгласни с констатациите на съда.

"Не е само дъждът. Този канал, който в момента е зад мен, ако беше направен, може би нямаше да има това нещо", категоричен е Стефан Ангелов.

Съдебните битки ще продължат години, а за потърпевшите остава надеждата, че ще получат възмездие.