Бившият финансов министър Владислав Горанов е разпитан по-рано днес в Главна дирекция "Национална полиция".

Първоначалната информация бе, че е бил призован във връзка с проверката на снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и на които се виждат кюлчета и пачки в чекмедже. Няколко часа по-късно се разбра, че Горанов е бил разпитван във връзка с джипа, който той е купил на лизинг, а в последствие се оказа с клонирана кола двойник.

Случаят стана известен през декември миналата година, когато Горанов се опита с колата да излезе в Сърбия и бе спрян на границата, защото се оказа, че колата е обявена за издирване. Тогава Горанов обясни, че е взел колата на лизинг, а от фирмата заявиха, че вероятно става дума за така наречените клонирани автомобили. Според вътрешния министър Бойко Рашков обаче казусът не е толкова елементарен, а отговорите на възникналите въпроси ще станат ясни след края на започналата проверка.

Официално изявление от МВР и Владислав Горанов за днешния разпит няма.

По-рано на пресконференция в централата на ГЕРБ бившият премиер Бойко Борисов, който миналата седмица също бе извикан на разпит, заяви, че няма информация. По думите му с разпитите се цели "отклоняване на вниманието".

"Питаха ме как съм държал миграцията, как съм успявал да вдигам доходите, как години наред съм държал на 80 лв. цената на тока и т.н., и т.н.", каза Борисов по повод разпитите.

Той се яви в МВР на 6 януари 2022 г. за кюлчетата и банкнотите евро, които бяха заснети на клип в шкафче на бившия премиер Бойко Борисов. Тогава бившият премиер заяви: "Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било. Казах ви".

Горанов ще бъде призован за разпит и за кюлчетата и банкнотите евро в спалнята на Бойко Борисов във връзка със сигнала на Движение "Боец" за кюлчетата и банкнотите евро, които бяха заснети на клип в шкафче на бившия премиер Бойко Борисов.

Направена е връзка между снимките от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които бяха разпространени през 2020 година, и информация, която беше изнесена от Васил Божков, че години наред е бил изнудван да плати 67 млн. лв. под формата на рекет на Борисов, Горанов и на тогавашния председател на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Още тогава прокуратурата обяви, че е разпитала и тримата, но не станаха ясни детайли около разпита и по-късно спря разследване по скандала с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински.

 

Софийската градска прокуратура образува разследване по скандала със снимките с пачките в чекмеджето на Борисов през 2020, но в края на същата година го спря с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински.