Окръжният съд във Видин призна за виновни двамата 16-годишни тийнейджъри, обвинени за жестокото убийство на 59-годишен мъж, извършено на 1 януари тази година във видинското село Гъмзово. Магистратите им налагат наказание лишаване от свобода за срок от 10 години, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален общ режим.

Тъй като извършителите са непълнолетни, съдът ги осъжда, подпомагани от техните родители, да заплатят по 60 000 лв. на всеки от ищците.

Двете момчета бяха признати за виновни за това, че на 1 януари 2023 г. около 22:00-23:00 часа в село Гъмзово са убили 59-годишен мъж чрез множество удари с крака и ръце, нанесени с голяма сила и жестокост в областта на главата, шията и гръдния кош.

Младежите са роднини от ромската махала в селото и са известни на полицията с редица домови кражби. Жестокият побой над мъжа е станал след скандал за шише ракия. Конфликтът възникнал, защото осъдените купили ракия от 59-годишния мъж, която не им харесала. Те решили да я върнат и да си вземат дадените за нея пари. Побоят е извършен след употреба на голяма количество алкохол, като най-вероятно момчетата са започнали да пият още в новогодишната нощ.

Присъдата на Видинския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Мотивите към решението на окръжните магистрати в крайдунавския град ще бъдат изготвени в законоустановения срок.