Убийството на 59-годишния мъж от видинското село Гъмзово е заради половин шише ракия. Това обяви прокурор Владислав Влашев, който е говорител на Окръжна прокуратура, предава bTV.

Жертвата е убитa по особено жесток начин. Съдебният лекар е констатирал, че смъртта е настъпила вследствие на удари с крака и ръце.

Обвиняемите непълнолетни са направили самопризнания, но отричат да е имало умисъл. Те са известни на органите на реда с дребни кражби.

Три от момчетата са задържани за 72 часа, на 10-годишното е предоставена полицейска закрила, тъй като е малолетно. 

"Предоставена му е полицейска закрила. Ще бъде разпитано и в "синя стая", след което ще бъде изготвено писмо за закрила на детето", каза Петър Коцин - директор на Областната дирекция на МВР - Видин, цитиран от БНТ.

Влашев допълни, че побоят е извършен след употреба на голямо количество алкохол от децата, като най-вероятно момчетата са започнали да пият още в Новогодишната нощ, в следващите дни са празнували рожден ден на едно от тях и са продължили да употребяват алкохол, допълва БТА.

Малко по-рано пред bTV кметът на селото Венизел Флоров заяви, че не е знаел, че убитият е продавал алкохол на деца.

"Непълнолетните не са харесали ракията и са я върнали. Знам, че убитият им е върнал парите. Всичко се е случило заради конфликт, но не знаем подробности", добави Флоров.

Родителите на непълнолетните са в чужбина и те се гледат от баби и дядовци. В селото има притеснение, че подобно нещо може да се повтори. В него живеят основно възрастни хора.

Убитият е самотноживещ, в селото го познават като трудолюбив и добър човек. Има оранжерия, лозенце и периодично е работил по програми за заетост към кметството, отбеляза пред БТА кметът.

Сигналът за жестокото убийство беше подаден вчера към 14:15 часа от двама жители на село Гъмзово. Те съобщили за нанесен побой на техен съселянин. Очевидците разказали, че видели мъжа вчера около обяд да лежи в двора пред къщата си.

Тежкото престъпление е извършено в късните часове на 1 януари, разследващите установили четирите момчета от селото.

Прокуратурата днес ще поиска постоянното задържане под стража на тримата непълнолетни от тях.