Пловдивският апелативен съд отмени определението на окръжните магистрати в Хасково, с което е изменена мярката за неотклонение на турски гражданин, обвинен в убийството на свой известен сънародник, от "задържане под стража" в "домашен арест" и остави без уважение молбата на същия за промяна на мярката му в по-лека. Това съобщиха от Съдебната палата.

Делото пред въззивната инстанция е образувано по протест на Хасковската окръжна прокуратура срещу мярката за неотклонение "домашен арест" на Мустафа Левевнт Гьокташ (63 г). Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

Окръжен съд - Хасково промени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-леката "домашен арест" на Гьокташ на 21 ноември. Седмица по-рано обвиняемият получи сърдечна криза след заседание на съда в Хасково. След като се запозна с материалите по делото, Апелативен съд - Пловдив прецени, че здравословнота му състояние не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка "задържане под стража", поясниха от Съдебната палата.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.

Междувременно на 28 ноември Хасковския окръжен съд постанови решение по частно наказателно дело, с което отказа поисканата от съдебните власти в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ. Съдът прие, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава.