Окръжният съд в Хасково постанови решение по частно наказателно дело, с което отказа поисканата от съдебните власти в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ - 63-годишен турски гражданин, издирван за убийство на свой сънародни, съобщи БТА, като се позова на съдебната институция.

Оттам поясниха, че поисканата екстрадиция е с цел наказателно преследване за престъпления, квалифицирани като "запланувано убийство" и "членуване в организация, образувана за извършване на престъпление", извършени на 18.12.2002 година.

Съдът в Хасково е приел, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава.

Съдът е констатирал, че са налице основанията за отказ, предвидени в текстове от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като е взел предвид доказателствата по делото и се позовава на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция.

Наред с гореизложеното, относно престъплението "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" съдът е приел, че е погасено по давност съгласно българския Наказателен кодекс.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - гр. Пловдив в 7 - дневен срок, посочват от пресцентъра на съда.

Гьокташ бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

След задържането му от българските власти първоначално на Гьокташ бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. г., която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. След влошаване на здравословното му състояние, мярката бе изменена на "домашен арест".

На 21 ноември състав на Окръжния съд в Хасково измени мярката за неоклонение на Мустафа Левент Гьокташ от "задържане под стража" в "домашен арест" заради влошеното му здравословно състояние. Седмица по-рано на събиране на съдебното жури по същия повод Гьокташ припадна след края на съдебното заседание и бе откаран с линейка в "Спешна помощ".