Ден след като прокуратурата обяви, че прекратява разследването за търговия с влияние срещу президентския съветник Пламен Узунов и Пламен Бобоков, заради което през лятото на 2020 г. представители на прокуратурата влязоха в сградата на президентството, адвокатът Ина Лулчева обяви, че Бобоков ще съди България.

"32 месеца - за които ще платят българските данъкоплатци. Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни. Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигнато обвинение, каза адвокат на бизнесмена Пламен Узунов пред БНР.

Лулчева посочи, че тези 32 месеца показват за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона.

"Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", посочи Лулчева.

По думите й в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира:

"След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави".

"Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление. Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено", подчерта още адвокатът на Пламен Бобоков и добави, че е научила от медиите за това. По думите й вчера й е било отказано от прокуратурата да й бъде предоставено копие от постановлението.

"Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд, не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието. Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването", коментира Лулчева.

Според нея сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

По думите й ежедневно има произнасяне на съда по незаконност на арестите. Никой не обръща внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност.

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още адвокатът

"По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", смята Ина Лулчева.