Братята Пламен и Атанас Бобокови застанаха един до друг в тв интервю на Мария Цънцарова за пръв път от скандала "Боклукгейт", който замеси техните имена, това на бившия вече зам.-министър на МРРБ Красимир Живков, президентския секретар Пламен Узунов и дори семейство Радеви. Пламен Бобоков потвърди, че действително е бил в непосредствен контакт с президента Румен Радев, а като в същото време отправи серия обвинения към премиера Бойко Борисов.

В едно от интервютата си Пламен Бобоков показа своя кореспонденция с премиера Борисов, в която той нарича министър-председателя "бос". Тогава Бобоков отрече да е комуникирал с президента Румен Радев, каквито бяха твърденията. По-късно същият ден прокуратурата публикува данни за кореспонденция между Бобоков и държавния глава.

"Категорично в тези електронни устройства, които са иззети, не съм имал телефона на президента. Те показаха съобщение до него, но от друг телефон", конкретизира Пламен Бобоков, но въпреки това призна, че е водел комуникация с президента, като потвърди, че е автор на съобщението.

"Познавам се от 3 години с президента, от посещението в Армения. Виждали сме се няколко пъти, обсъждали сме разни въпроси, винаги във формална обстановка", каза още той в рубриката от предаването на bTV "120 минути".

Пламен Бобоков обясни, че с Десислава Радева са си честитили празници.

Атанас Бобоков определи като гавра рекордната парична гаранция от 2 млн. лв. и каза, че в началото е имал колебания дали да я плати.

"Това е гавра. Няма контрол. Аз искам домашен арест, което е по-лошата мярка, но те ми предлагат по-леката срещу 2 млн. лева", заяви бизнесменът.

Той отрече да са регистрирали дружества за съхранение на опасни отпадъци или финансирали, нито пък бившата му съпруга да фигурира в подобно.

Прокуратурата е много наясно кой внася боклуци в България. Тук няма нелегален внос. Има реален внос, за да вземеш тези пари. Който разследващ журналист иска да напише материала по този повод, е много лесно да я намери - в "Митници", в "Околна среда", каза Атанас Бобоков.

Никога не сме се занимавали с боклуци за горене. Даваме работа на 2000 души. Имаме 12 завода в 10 държави, коментира брат му Пламен Бобоков.

Гаранциите са платени по сметки. Така плаща истинският бизнес, заключи той.

На свой ред Пламен Бобоков заяви, че зад обвиненията срещу него и брат му седи опит да им бъде отнет бизнесът. В дъното на конспирацията според него стои премиерът Борисов.

"Човекът, който е организирал цялата интрига, този, когото всички познават като прекрасен актьор в последните 10 години управление, той е поне за 10 "Оскар"-а за главна мъжка роля, този човек е Борисов. Всички знаят. Той сега се опитва да се изживява като режисьор", обяви Бобоков и предположи, че от действията на премиера е решил да се възползва и депутатът от ДПС Делян Пеевски, тъй като "той е такъв, той хваща момента".

Според него Борисов е "страдащ от някакво болезнено чувство за страх от това, че е възможно всичко, което е причинил на хората, да му се върне".

"Аз не мога да вляза в главата на този човек. Както казах - там е патология, там трябва да се намесят хора, специалисти, експерти", каза още Пламен Бобоков.

Брат му Атанас Бобоков пък разказа за престоя в следствения арест. Заради принудително обездвижване след операция на колянна става той смята да се освидетелства и да търси правата си по съдебен път.

"Това не е място, където не пожелавам на някого да стои и 1 ден, камо ли 6 месеца. Условията са ужасяващи. Няма светлина, нито възможност за движение. Бях в килия със специален режим, трябваше офицер да идва и да присъства при отваряне и затваряне на вратата. Много малко хора смятат, че имам някаква вина. Имах операция преди близо година на колянна става. След това ме арестуваха и стоях в ареста без движение. Ще се освидетелствам тези дни и с това ще си търся правата. 40 дни бях в болницата на затвор София, но ме прегледа ортопед веднъж", обясни Атанас Бобоков.

Той възнамерява да направи фондация, която да защитава правата на арестантите и затворниците, тъй като сега те били третирани "като измет".