Апелативният специализиран наказателен съд наложи мярка парична гаранция от рекордните 2 млн. лв. на Атанас Бобоков. Съдебният състав е отменил определението, с което първоинстанционният съд е променил мярката на бизнесмена от задържане под стража в домашен арест. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

2-та милиона лева, които Бобоков трябва да внесе за свободата си, надвишава предишните постановления за големи суми за гаранция. В момента другият от братята - Пламен Бобоков, е с парична гаранция от 1 млн. лева. Седемцифрени суми трябваше да внасят и други обвиняеми от едрия бизнес, като Елена Динев и Александър Тумпаров, но и там сумата стигаше най-много до 1.5 млн. лв.

Атанас Бобоков и брат му Пламен, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и други са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Атанас Бобоков беше задържан преди 5 месеца.

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области. Според прокуратурата, участниците в престъпната организирана група са знаели, че няма как да обезвредят оловните отпадъци.

От самото начало братя Бобокови твърдят, че процесът е фарс. Те са готови да съдят България за незаконен арест. 

Няколко пъти различни състави на Специализирания наказателен съд и на Апелативния специализиран наказателен съд отказват да освободят Бобоков, въпреки че той се оплаква от здравословни проблеми. Миналата седмица Специализирания наказателен съд измени мярката му за неотклонение в "домашен арест", но прокуратурата протестира това определение.

Максималният срок за задържането на Бобоков изтича в края на годината. Бизнесменът ще бъде освободен от ареста, след като внесе определената от съда гаранция.