Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е сезирал и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев за заобикаляне на санкциите към Русия, разкрито в журналистически материал, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Става дума за разследването на журналиста от bTV Стоян Георгиев "Слонът в стаята. Санкциите не работят", излъчено на 26.11.23 г.

Независимо от декларираната готовност за изпълнение на санкциите срещу Русия от страна на България, това журналистическо разследване, в което са използвани и данни от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, сочи, че има основателни предположения, че у нас близки до Путин умело избягват да плащат цената за жестоката агресия срещу Украйна, като страната ни е сочена за един от вариантите за лесно заобикаляне на санкциите, посочва депутатът Делян Пеевски.

Това е изключително разочароващо и рушащо имиджа на България като надежден и предвидим евроатлантически партньор, се казва в подадения сигнал.

Председателят на ПГ на ДПС настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз, да бъдат предприети всички, предвидени от закона мерки.

Това е поредният сигнал, с който Делян Пеевски сезира Прокуратурата и ДАНС, свързан със системното нарушение на санкциите срещу Русия, след този за имотите на руската държава в България и серията от сигнали, относно дейността на "Лукойл", отбелязват още от ДПС.

Необходимо е държавата, с всички свои инструменти да се противопостави на налагащото се тревожно впечатление, че международните санкции срещу Русия, които целят да бъде спряна агресията и да ударят военната машина на Москва, олигархията и самия президент Владимир Путин, на практика не работят в България, настоява Делян Пеевски.

В края на септември председателят на ПГ на ДПС призова за незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация. Въпросната забрана е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, наложени от ЕС. Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели.