Зам.-председателките на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от квотата на съдебната власт. Те получиха огромна подкрепа при гласуването на втория тур от общото събрание на ВКС и ВАС.

Панова събра 104 гласа, а Джелепова - 90. Общо гласуваха 172 магистрати, като имаше и три недействителните бюлетини.

Двете съдийки ще заемат мястото на Румен Ненков и Стефка Стоева, чиито мандати в в Конституционния съд изтичат на 12 ноември.

Панова и Джелепова бяха сред четирима от общо 10 кандидати, които продължиха в надпреварата за двете места. Заедно с тях във втория тур участваха зам.-шефката на ВКС Дария Проданова и съдията от ВКС Емануела Балевска, които получиха съответно 45 и 63 гласа.

Според правилата за избран се счита този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите, т.е. поне 87 гласа.

Събранието откри председателят на ВКС Лозан Панов, който разказа на върховните съдии притча за лъжата и истината, съобщи "Лекс".

"Призовавам ви, днес да погледнем голата истина без срам и без гняв. Ако се търси подходяща форма за реакция срещу деградацията на съдебната система и овладяването ѝ от политически и корпоративни лобита няма по-подходяща форма от днешните избори", обърна се Панов към върховните съдии. Той ги призова още да изберат в КС хора, които са "фригидни в отношенията си с властите и спазват здравословна дистанция спрямо тях", каза Панов.

Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че няма да разказва притчи на колегите си.

"Има достатъчно достойни кандидати, които и от тях да изпратим в КС, ще изпълним ангажимента си към обществото", заяви той, но отправи призив към върховните съдии да спазват джентълменското споразумение между ВКС и ВАС за конституционни съдии да бъде избран по един представител на двете съдилища.

"Това споразумение досега се спазва, нека с нашия вот да изберем по един кандидат от листата на ВКС и един от ВАС. Разбира се, това е само една молба", каза Чолаков.