Отмениха наказанията на 16-имата гранични полицаи, обвинени в нарушаване на служебните си задължения и допуснали тежката катастрофа с мигранти в Бургас, при която загинаха двама полицаи. 

Според протоколите на Административния съд са издадени заповеди за предсрочно заличаване на наказанията на граничните полицаи шест месеца след инцидента. 

Пред NOVA Генади Тенев, зам.- председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР, обясни, че тогавашният служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е обявил с предубеденост, че 16 души ще бъдат наказани, но по онова време не е имало образувани производства.

"Наказанията бяха наложени на служителите за деяния, които нямаха пряка връзка със случая и резултата от него", добави Тенев.

Катастрофата стана на 25 август 2022 г., като в опит да спрат автобуса с нелегални мигранти, полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев препречиха пътя му с патрулката. Превозното средство обаче не спря, помитайки полицейската кола, а униформените загинаха на място.