Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение на 32-годишния румънски гражданин Адриан Крецу, който на 29 юни прегази 4,5-годишната Радослава Славова на паркинг в Морската градина във Варна, от задържане под стража в парична гаранция.

Така чужденецът ще може да излезе на свобода срещу 10 000 лева. 

Апелативните магистрати прецениха, че Крецу няма да се укрие или да извърши друго престъпление, след като разгледаха изисканите от румънските власти справки. Документите показват, че 32-годишният шофьор не е осъждан в страната си и няма наложени административни наказания и глоби за нарушения по пътищата. Освен това румънецът имал постоянни адрес и месторабота, макар и не в България.

Според съда, това не е необходимо, тъй като се касае за гражданин на държава-членка на Европейския съюз, като има изградени механизми за приключване на съдебни производства. Затова и задържането на обвиняемия румънец би било дискриминация на база националност, което е недопустимо, решиха магистратите.

Адриан Крецу ще бъде освободен незабавно след плащане на паричната гаранция. Тя ще бъде конфискувана в полза на държавата, ако той не се яви пред органите на реда или съдебните власти в България.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.