Кенийски съд удължи с 30 дни ареста на лидера на секта Пол Макензи, когото властите обвиняват, че е заповядал на последователите си да принуждават децата си да гладуват до смърт и да умъртвят и себе си чрез глад, съобщи Ройтерс.

Броят на жертвите достигна 133 души, а стотици хора все още се водят за изчезнали. Властите продължават да търсят човешки останки в плитки гробове, разпръснати из гората, в която са живели последователите на Макензи.

Макензи, лидер на Международната църква "Добра новина", все още не е дал показания, след като се предаде на полицията миналия месец, припомня БТА. Адвокатът Джордж Кариуки, представляващ подсъдимия, заяви, че самозваният пастор сътрудничи на следствието.

На заседание в пристанищния град Момбаса съдията Юсуф Шиканда заяви, че Макензи и още 17 души, задържани във връзка с масовите убийства, няма да бъдат пуснати под гаранция поради опасения, че освобождаването им може да възпрепятства разследването.

"Съзнавайки правото на ответниците да бъдат смятани за невинни до доказване на противното, намирам, че е налице основателно подозрение, че ответниците може да са извършили престъпленията, които се разследват", подчерта Шиканда.

Уайклиф Макасембо, адвокат на Макензи и съпругата му, който също е задържан, заяви, че ще обжалва решението. "Решението не е в рамките на закона. То нарушава конституционните права на нашите клиенти", заяви Макасембо пред Ройтерс.

Макензи беше арестуван по-рано тази година по подозрение за убийството на две деца чрез гладуване и задушаване, но беше след това беше освободен под гаранция.

Роднини на негови последователи твърдят, че след като е бил освободен, той се е върнал в гората Шакахола и е обявил нова дата за предсказания от него край на света.

Макензи се предаде на полицията на 14 април, след като полицията нахлу в гората, където се е намирала Международната църква "Добра новина" и спаси там 15 гладуващи.