Павел Петков и Цветозар Славчев, които бяха съдени и оправдани за участие в групата за отвличания "Наглите", осъдиха прокуратурата да им плати по 10 000 лева обезщетения. Те са завели дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), които са спечелили на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС), но са получили в пъти по-малки обезщетения от тези, които са искали, показа проверка на "Лекс".

Петков беше обвинен и съден, че е участвал в престъпната група и е бил замесен в отвличанията на Илиян Цанев, Ангел Бончев и Румен Гунински, но беше оправдан на три инстанции по всички обвинения. Напълно оправдан за участие в "Наглите" беше и Цветозар Славчев. Прокуратурата поддържаше до края на делото обвинението, че той е участвал в отвличането на Цанев, но сама прекрати първоначалното обвинение срещу Славчев за участие и в отвличането на Гунински.

Петков беше задържан при акцията срещу групата за отвличания на 22 декември 2009 г. и остана в ареста до 2 април 2012 г., като е искал от съда да му присъди обезщетение от 1,55 млн. лева за причинените му неимуществени вреди. В исковата си молба той е описал как спецчастите са разбили вратата на дома му и са го удряли с електрошок пред двете му деца. Съпругата му свидетелства, че в ареста постоянно плачел и се страхувал какво мислят близките му за него.

По това време била издадена и книга за "Наглите", а снимката на Петков била на корицата. Той се притеснявал особено много за децата си, тъй като в училище дори и на тях им казвали "Наглите".

Петков е претендирал и за 100 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото с бившата му съпруга изтеглили 100 000 евро кредит, за да си купят къща в Бистрица. Петков твърди, че заради ареста и делото срещу него, останал без работа и не можел да плаща вноските, поради което загубил имота и сега той е изнесен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Съдът обаче е отхвърлил иска му, защото кредитополучател е била и съпругата му и тя е имала солидарно задължение за плащане на вноските, а освен това Петков не е доказал, че единствено задържането му е причина за неизпълнение на договора.

За да оцени справедливо иска за неимуществени вреди, съдът отбелязва, че Петков е бил осъждан в миналото за пет престъпления и е изтърпявал наказание в затвора. Като цитира решение на ВКС от 2012 година съдия Калина Анастасова от СГС посочва, че миналите осъждания дават отражение на размера на обезщетението.

"Ако е налице личност, осъждана за тежки престъпления, с трайни престъпни навици, дискредитирана в обществото, при която нивото на душевните притеснения и негативни изживявания е занижено, следва да се приеме, че това ще доведе до намаляване размера на обезщетението. Обратно, макар и с минало осъждане, ако лицето се е поправило, положило е усилия да възстанови накърнения си обществен авторитет и бъде обвинено незаконно, то, това ще доведе до присъждане на обезщетение в по-висок размер", се казва в цитираното решение на ВКС. В тази връзка съдът приема, че по делото не е била установена позитивна промяна в обществения авторитет на Петков и затова обезщетението му трябва да е по-малко, като му присъжда 10 000 лева.

Същото обезщетение градският съд е присъдил и на Цветозар Славчев, който е претендирал за 400 000 лева. За разлика от Петков, той е с чисто съдебно минало, но е стоял в ареста по-малко от 6 месеца. Въпреки това, баща му свидетелствал колко зле се е чувствал сина му, как приятелите му са се дистанцирали от него заради медийното разгласяване на делото "Наглите". В решението си съдия Елена Маврова казва обаче, че не приема твърденията на Славчев, че е накърнено доброто му име в обществото.

"Не се възприемат, обаче, твърденията на ищеца за накърняване на доброто му име в обществото, тъй като доброто име не е благо, което се предполага или е иманентно присъщо за всеки индивид в обществото. Следователно, доброто име следва да бъде доказано с всички допустими доказателствени средства, а в настоящото производство не бях представени доказателства в този смисъл", се казва в решението на съда.

Миналата година и друг оправдан за участие в "Наглите" - Митко Лебешковски, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева. Той беше обвинен и съден заедно с брат си Радослав, но и двамата бяха оправдани за участие в отвличанията.

През 2014 г. делото "Наглите" приключи окончателно, като в затвора и до днес са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров и Любомир Димитров.