Софийският градски съд оправда Валентин Димитров, известен с прозвището Вальо Топлото за това, че в периода 2003-2006 г. е присвоил 4 424 800 лв от "Топлофикация". Тогава той е бил изпълнителен директор на дружеството. Присъдата не е окончателна и може да се протестира от държавното обвинение в 15-дневен срок.

Прокурорът по делото Ивайло Занев коментира пред медиите, че ще оспори решението. Той отбеляза, че 13 години след образуването си това дело е приключило на първа съдебна инстанция. На въпрос защо е продължило толкова дълго, Занев отговори, че проблемът е комплексен.

"Има слабости и в държавното обвинение, има слабости и в самата процедура на съдебното разглеждане на делата, не може да се даде еднозначен отговор къде са проблемите", заяви той и допълни, че делото не се е провело в разумен срок.

Димитров бе обвинен в длъжностно присвояване на близо 4.5 млн. лева от "Топлофикация", в което помагачи са му били Лина Абланска и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позовава на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на "Шибър" за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева. Според защитата пък не може стойността на присвоено имущество да се доказва с експертиза, тъй като тя "не е доказателствено средство и не възпроизвежда факти".

Валентин Димитров отказа да коментира оправдателната присъда пред журналисти.

През януари 2018 г. Софийският градски съд окончателно оправда Валентин Димитров по обвинението за валутни престъпления в особено големи размери. Делото срещу Вальо Топлото продължи повече от 10 години и докато съдът успее да се произнесе, текстът, по който бе обвинен Димитров, отпадна от Наказателния кодекс през 2015 г. Обвинението срещу бившия директор на столичната "Топлофикация" твърдеше, че в периода 1999-2003 г. Димитров е извършвал финансови сделки за близо 6 млн. лева в Австрия в нарушение с валутното ни законодателство.

Според второто обвинение пък в периода 2004-2006 г. Вальо Топлото не е декларирал пред БНБ сделки за над 16 млн. лева. Заради отпадането на същия текст от Наказателния кодекс, преди време бе оправдан и бившият зам.-председател на парламента Христо Бисеров.