Шест години затвор е окончателната присъда за 25-годишния Алекс Димитров, който уби 33-годишния Валери Дъбов при масов бой в Кюстендил на 17 февруари 2019 г.

Със свои решения Софийският апелативен съд (САС) и Върховният касационен съд (ВКС) се произнесоха по постъпилите протест на прокурора и жалби на подсъдимия и останалите страни срещу присъдата на Окръжен съд - Кюстендил, по делото за убийството на Валери Дъбов и опит за убийство на още две лица.  С решенията се изменя квалификацията на престъплението и се отменя присъдата на Окръжен съд - Кюстендил, с което на подсъдимия Алекс Анков Димитров беше наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 19 години, съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил.

33-годишният Валери Дъбов беше убит при сбиване между роми и българи пред заведение в Кюстендил. Дъбов беше намушкан няколко пъти в сърцето от Алекс Димитров, който е от ромския клан Гольовците в Кюстендил. Освен за убийството на Дъбов, Димитров беше обвинен и за опит за убийство на още двама души - С. К. и М. П. След убийството в града се проведоха серия от протести и митинги с искане за справедливо наказание на извършителя.

Със своите решения САС и ВКС приемат, че Алекс Димитров е действал при условията на неизбежна отбрана по отношение на пострадалия М. П., поради което го оправдават изцяло по тази част от обвинението. По отношение на пострадалите С. К. и Валери Дъбов, въззивната и касационната инстанция приемат, че подсъдимият е действал при превишаване пределите на неизбежна отбрана, доколкото същият е възприел действията на тези пострадали като непосредствено, предстоящо нападение, поставящо го във физическа опасност. Предвид това, престъплението на подсъдимия е преквалифицирано - умишлен опит да умъртви повече от едно лице, при превишаване пределите на неизбежна отбрана. На подсъдимия е определено наказание "лишаване от свобода" в размер на 5 години, което е увеличено с 1 година, поради предишно осъждане, и окончателното наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 години, следва да бъде изтърпяно от Алекс Димитров при първоначален строг режим. Решението на горните инстанции е окончателно.