Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на бащата на 19-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа на пловдивския бул. "Марица юг", при която загинаха неговия брат близнак и 16-годишно момче. 

Според разследващите бащата на двамата близнаци съзнателно е предоставил ключовете на автомобила си на момчетата, въпреки че е съзнавал, че нито един от четиримата няма право да шофира.

"Бащата е задържан за 72 часа. При подобни случаи отговорността на собственика на автомобила е еднаква с тази на виновния шофьор", обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Жестоката катастрофа стана около 2 часа на 29 септември. На тел. 112 е подаден сигнал за блъснал се в стълб "Опел" край кръстовище между бул. "Марица" и бул. "Източен" в града под тепетата. В колата са пътували три 19-годишни момчета, две от които братя близнаци, и едно 16-годишно от кв. "Столипиново". На място загинал единият от 19-годишните, а 16-годишното момче изхвърчало от опела в коритото на река Марица. Третият пътник и шофьорът, който няма книжка, бяха транспортирани в болница.

 

По-рано днес директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев съобщи, че в събота вечерта момчетата са били на сватба, след това на купон в "Столипиново", а след това решават да се поразходят с автомобил из Пловдив.

Все още не е готов химичния анализ, който ще покаже дали водачът - 19-годишният Огнян Дебелаков е употребил алкохол и наркотици.

 

Нито близнаците, нито баща им са имали шофьорски книжки. Загиналият брат на шофьора е бил глобяван 4 пъти за управление без шофьорска книжка, като актовете му са 800 лева.

Утре се очаква да излязат пробите на момчетата за употреба на алкохол и наркотици. Назначените от разследващите експертизи са общо 8. Според първоначалните данни опелът се е движил със 100 километра в час, когато се е блъснал в електрическия стълб.